Σχέδια Βελτίωσης: Επαρκεί ο χρόνος μέχρι τις 29/08 ή θα έχουμε παράταση;



Τα Σχέδια βελτίωσης όπως είναι γνωστό είναι σε εξέλιξη. Τι γίνεται όμως σε μελετητικά γραφεία και πως προχωράει η διαδικασία;

Μπαίνουμε στον Αύγουστο και οι ρυθμοί παραμένουν έντονοι για όλους μας, παραγωγούς και μελετητές. Αν ήταν ένας άλλος οποιοσδήποτε μήνας του χρόνου ίσως θα ήμασταν όλοι πιο άνετοι, ο Αύγουστος όμως είναι μήνας που είναι "ιδιαίτερος" και όλες οι διαδικασίες κινούνται πιο αργά. 

Τι εννοούμε λέγοντας "ιδιαίτερος":

1. Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών, όπως δικαιούνται, μπαίνουν σε περίοδο θερινών αδειών, ως εκ τούτου θεωρήσεις εγγράφων καθυστερούν και πολλές από αυτές θα έρθουν στα χέρια των μελετητών μετά τις 15-20 Αυγούστου, ίσως και αργότερα. 

2. Οι εμπλεκόμενοι ιδιώτες στα σχέδια βελτίωσης, όπως συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και λοιποί επαγγελματίες μπαίνουν και αυτοί σε περίοδο θερινών αδειών, οπότε οποιεσδήποτε διορθώσεις μάλλον γίνονται πιο δύσκολα.

3. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε περίοδο αυξημένων απαιτήσεων σε εργασία, οπότε είναι δύσκολο να αφήσουν την εργασία τους και να βρεθούν σε υπηρεσίες ή μελετητικά γραφεία, αφήνοντας όλες τις εκκρεμότητες για τις τελευταίες μέρες.

4. Το προσωπικό των μελετητικών γραφείων ασχολείται με το εν λόγω πρόγραμμα (και όχι μόνο, βλέπε βιολογική κτηνοτροφία, πρόγραμμα μείωσης νιτρικών, κομφούζιο, σπάνιες φυλές, ομάδες παραγωγών και άλλα) περισσότερο από 8 μήνες και δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι πολλοί συνάδελφοι είναι στα όρια υπερκόπωσης. Και για αυτούς τους υπαλλήλους η άδεια είναι επιβεβλημένη. 

Εδώ που φτάσαμε, ίσως μια παράταση δύο-τριών εβδομάδων (15-20/9) ώστε να έχουν επιστρέψει όλοι στις θέσεις τους θα έλυνε πολλά προβλήματα, διαφορετικά θα δούμε πολλούς φακέλους να κατατίθενται με ελλείψεις, εκκρεμότητες και ίσως και λάθη που θα κλιθούν οι αξιολογητές, σε συνεργασία με τους μελετητές να διορθώσουν, αν και εφόσον αυτό είναι εφικτό. 

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΑΑΤ ΔΕΝ προτίθεται να δώσει άλλη παράταση, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα Σχέδια Βελτίωσης και το κίνδυνο να μείνουν πολλοί φάκελοι "ακατάθετοι" λόγω ελλείψεων. 

Συμπερασματικά ο ένας μήνας από σήμερα θα ήταν αρκετός αν δεν ήταν ο ... Αύγουστος... 

Υ.Γ.:  Πρακτική για πολλά προγράμματα είναι να δίνεται παράταση κοντά στη λήξη αυτών... αν είναι να δοθεί, έστω και μικρή παράταση για τα Σχέδια Βελτίωσης καλό είναι να δοθεί από τώρα, ώστε να γίνει σωστός προγραμματισμός χωρίς πίεση χρόνου. 

* όσοι θέλετε να λαμβάνετε τα σημαντικότερα άρθρα μας με email πατήστε εδώ

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;

Ολοκληρωμένη διαχείριση Ζαχαροτεύτλων – Κάτι γίνεται…