Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;
Συνήθως αγοράζουμε προϊόντα και
δεν προσέχουμε καν την ετικέτα του και την πληροφορία που μας δίνει αυτή. Οι
περισσότεροι από εμάς μένουμε στην ημερομηνία λήξης και δεν προσέχουμε άλλες πληροφορίες.
Τι μπορεί όμως να διαβάσει κανείς σε μια ετικέτα;
1. Το εμπορικό σήμα
επιχείρησης ή προϊόντος
2. Την επωνυμία της
επιχείρησης που παράγει ή διακινεί το προϊόν
3. Χρήσιμες πληροφορίες
για τον καταναλωτή όπως:
- Καθαρό ή μεικτό βάρος συσκευασίας
- Ποικιλία ή ποιότητα προϊόντος (π.χ. λάδι)
- Πιθανούς τρόπους χρήσης του Π (π.χ. ζυμαρικά με συνταγές)
- Οδηγίες συντήρησης
- Ημερομηνία λήξης (πολλές φορές και παραγωγής)
- Ενδεικτική Λιανική τιμή πώλησης
- Διατροφική – θερμιδική ετικέτα
4. Σε πολλά γεωργικά
προϊόντα αναγράφεται και ο αριθμός παραγωγού, οποίος προκύπτει από διάφορες
πιστοποιήσεις (ΒΙΟ, AGRO, GlobalGap) και το σήμα από την αντίστοιχη πιστοποίηση, όπου αυτό προβλέπεται.