Μερικές οδηγίες για τους εγκριθέντες Νέους Αγρότες 2014

Συγχαρητήρια σε όλους τους επιτυχόντες και υπομονή στους επιλαχόντες.

Οι πολυπόθητες εγκρίσεις έφτασαν και όπως φαίνεται σύντομα θα μπει η πρώτη δόση (το 70% του εγκεκριμένου ποσού) σε κάθε εγκεκριμένο νέο αγρότη. Μετά την υπογραφή των συμβάσεων όμως, εκτός από τα δικαιώματα και τις πληρωμές, αρχίζουν και οι υποχρεώσεις.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του προγράμματος Νέων Αγροτών, δίνει χρόνο σε κάθε εγκριθέντα να τακτοποιήσει εκκρεμότητες. Προσωπικά, πάντως, πιστεύω πως καλό είναι να τακτοποιούνται οι υποχρεώσεις το γρηγορότερο δυνατό γιατί με τον καιρό αυτές περνούν σε δεύτερη μοίρα…

Ας δούμε όμως μερικές από αυτές είναι:
  1. Εγγραφή στον ΟΓΑ
  2. Εγγραφή στο μητρώο αγροτών
  3. Έκδοση σχετικών αδειών ίδρυσης εγκατάστασης των κτηνοτροφικών μονάδων.
  4. Έλεγχος κάθε χρόνο (για 10 έτη) αν η εκμετάλλευση τηρεί τις υποχρεώσεις σχετικά με το εισόδημα (ΑΠΑ) και τις ώρες εργασίας (ΜΑΕ), σε συνεργασία με το γεωπόνο μελετητή.

Μπορεί τα παραπάνω να φαίνονται σχετικά απλά, αλλά η μη τακτοποίηση κάποιας ή κάποιων από τις παραπάνω υποχρεώσεων και η μη τήρηση της υποχρέωσης να διατηρηθεί το μέγεθος εκμετάλλευσης σε ΜΑΕ και ΑΠΑ σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται σε κάθε ατομική σύμβαση, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στις πληρωμές ή στη χειρότερη περίπτωση απένταξη από το πρόγραμμα νέων αγροτών και επιστροφή της πρώτης δόσης.  

Καλό είναι πάντως όλοι οι εγκριθέντες να είναι σε επικοινωνία με τους μελετητές τους για όλη τη περίοδο δεσμεύσεων η οποία και τελειώνει μετά το πέρας της δεκαετίας…


Καλό κουράγιο…

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Μελετητής
Λάρισα, 2410551326
www.infoagro.gr
http://peroulakis.blogspot.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;