Πτώση στη συνδεδεμένη σποροπαραγωγής, λογικό; Τι θα γίνει το 2018;


Τις τελευταίες μέρες ανακοινώθηκαν και πληρώθηκαν τα ποσά που αφορούσαν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Ειδικά στην συνδεδεμένη που είχε να κάνει με τη σποροπαραγωγή είδαμε μεγάλες διαφορές σε σχέση με τις προσδοκίες των παραγωγών. Ήταν όμως λογικό;

Ας δούμε το παρακάτω γράφημα:


Σε αυτό παρατηρούμε πως εξελίχθηκε η τιμή για τη συνδεδεμένη σποροπαραγωγής (κάθετος άξονας) σε σχέση με τα δηλωθέντα στρέμματα (οριζόντιος άξονας).

Τι εξήγηση μπορεί να δώσει κανείς για την πτώση αυτή;

2015
Το πρώτο χρόνο εφαρμογής (2015) έκαναν σποροπαραγωγή όσοι είχαν σποροπαραγωγή και τα προηγούμενα χρόνια. Λίγοι ήταν αυτοί σε σχέση με σήμερα που ήξεραν τα ποσά συνδεδεμένης στην σποροπαραγωγή. Για το λόγο αυτό η τιμή τότε ήταν κοντά στην τιμή αναφοράς, στην τιμή δηλαδή που προϋπολόγιζε τότε το υπουργείο, η οποία και ήταν 70€ το στρέμμα. 

2016
70€/στρέμμα είναι ένα αξιοσέβαστο ποσό για καλλιέργειες όπως η μηδική, ο βίκος και λοιπά, πόσο μάλλον όταν οι έλεγχοι στην σποροπαραγωγή είναι μηδαμινοί. Όπως είναι φυσικό, την επόμενη χρονιά, πολλοί παραγωγοί θέλησαν να εισπράξουν το "70άρι" και δηλώθηκαν πολύ περισσότερα στρέμματα στην σποροπαραγωγή με αποτέλεσμα η τιμή αυτής να μειωθεί κατά 37% φτάνοντας από τα 70€ στα 43,9€/στρ.

2017
Το 2017, ήταν πλέον γνωστά τα ποσά της σποροπαραγωγής. Ακόμα και με 43,9€/στρέμμα (μάλλον) συνέφερε κανείς να δηλώνει πως κάνει σποροπαραγωγή. Επίσης, υπήρχε η προσδοκία υψηλότερης τιμής. Ταυτόχρονα το 2017 ήταν χρονιά και βιολογικής γεωργίας, οπότε πολλοί παραγωγοί θα διεκδικούσαν διπλή επιδότηση (σποροπαραγωγής & επιδότηση βιολογικής γεωργίας) για τα προϊόντα αυτά. Για τους παραπάνω λόγους δηλώθηκαν ακόμα περισσότερα στρέμματα σε σποροπαραγωγή. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η ποσοστιαία μείωση της τιμής σε σχέση με το 2016 ήταν 28%, μικρότερη από τη μείωσης τιμής 2015-2016 (37%).

Τι θα γίνει το 2018;
Από τα παραπάνω και με βάση τα ελάχιστα αυτά στατιστικά στοιχεία θα μπορούσε κανείς να κάνει πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά, αναμένοντας ακόμα μικρότερα νούμερα στη τιμή σποροπαραγωγής, εκτός και αν οι συνθήκες δεν το επιτρέψουν ή κάτι άλλο συμβεί.

Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το σημείο τιμής σποροπαραγωγής, κάτω από το οποίο συμφέρει κάποιος παραγωγός να συνάψει σύμβαση και να καλλιεργεί κατά αυτό τον τρόπο (αν και εφόσον είναι δυνατόν να ελεγχθεί η σποροπαραγωγή...).

Πάντως όπως και να έχει, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις λειτουργούν αυτή τη στιγμή με βάσει το νόμο προσφοράς και ζήτησης, με καθαρά εισπρακτικά κριτήρια για τον παραγωγό και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει όσο οι ελεγκτικοί φορείς αδυνατούν να κάνουν τη δουλειά τους λόγω έλλειψης πόρων και προσωπικού. 

 * όσοι θέλετε να λαμβάνετε τα σημαντικότερα άρθρα μας με email πατήστε εδώ

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;