Σχέδια Βελτίωσης: Τι έχει γίνει και τι γίνεται σήμερα;


Επίσημα η διαδικασία για την υποβολή των σχεδίων βελτίωσης έχει ξεκινήσει από 14-12-2017 με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή υποβολής στο πληροφοριακό σύστημα και όποιος παραγωγός επιθυμούσε μπορούσε και μπορεί να οριστικοποιήσει την αίτηση στο πρώτο σκέλος αυτής. Το σκέλος αυτό αφορά κυρίως τις επενδύσεις που θα κάνει ο παραγωγός. Φυσικά από αυτές επηρεάζονται πολλά κριτήρια βαθμολογίας που δεν είναι σκοπός αναφοράς του παρόντος άρθρου.

Από εκεί και πέρα δόθηκε παράταση για την πρώτη και δεύτερη φάση μέχρι και 2 Μαΐου και 2 Ιουνίου αντίστοιχα (και το πιο πιθανό είναι να δοθεί παράταση εκ νέου).

Σχετικά με την επικοινωνία με το Υπουργείο: 

Υπάρχει γενικά μεγάλη καθυστέρηση στην επικοινωνία με του Υπουργείο, όμως πρέπει εδώ να τονιστεί ότι το προσωπικό στο Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο πρόγραμμα του ΠΑΑ είναι μικρό σε αριθμό και προσπαθεί να φέρει εις πέρας ένα έργο πολυσύνθετο. Πολυσύνθετο γιατί η φύση της δουλειάς είναι τέτοια, αρκεί να σκεφτεί κανείς πως οι επενδύσεις σε γεωργία και κτηνοτροφία είναι πραγματικά πάρα πολλές και πολυσύνθετες. Ως εκ τούτου δημιουργούνται πάρα πολλά ερωτήματα στα οποία οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να απαντήσουν. Εκτός αυτού οι ίδιοι υπάλληλοι πρέπει να διαχειριστούν και άλλα μέτρα τα οποία έτρεξαν και τρέχουν. 

Τι γίνεται σήμερα:

Σήμερα, 17/4/2018, προσφορές δίνουν και παίρνουν... προσφορές έρχονται από εταιρείες στα μελετητικά γραφεία, προσφορές διαγράφονται και αντικαθίστανται. Αυτό προκύπτει από την αναποφασιστικότητα των παραγωγών σχετικά με τις επενδύσεις τις οποίες θα συμπεριλάβουν στο σχέδιο βελτίωσης.

Επίσης, η συνήθεια του Έλληνα να προσκομίζει δικαιολογητικά την τελευταία στιγμή, δημιουργεί επιπλέον σύγχυση στα μελετητικά γραφεία, αλλά και στην ίδια την εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος η οποία έχει αρχίσει (όπως είναι φυσικό) να δυσλειτουργεί λόγω υψηλού φόρτου. Κάτι τέτοιο, όπως είναι φυσικό, αυξάνει τις πιθανότητες λάθους είτε ανθρώπινου, είτε ψηφιακού. 

Σε αυτή τη φάση λοιπόν τα περισσότερα γραφεία περνούν στοιχεία που αφορούν την 1η φάση (τις επενδύσεις) με τις όποιες καθυστερήσεις που αναφέραμε παραπάνω.  

Υπάρχουν κάποια θέματα σημαντικά που παραμένουν αδιευκρίνιστα όπως για παράδειγμα τα δικαιολογητικά που μαζεύουν οι παραγωγοί από τις διάφορες υπηρεσίες και φορείς (τράπεζες, βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας, ενημερότητες) τα οποία λήγουν και μετά τις παρατάσεις θα πρέπει να αντικατασταθούν όλα αυτά αν και εφόσον δεν  προβλεφθεί κάτι σε επόμενη τροποποιητική. 

* όσοι θέλετε να λαμβάνετε τα σημαντικότερα άρθρα μας με email πατήστε εδώ

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;

Καταληκτική ημερομηνία Δηλώσεων Συγκομιδής για τα αμπέλια είναι η 30η Νοεμβρίου 2015