Σχέδια Βελτίωσης δεν είναι μόνο το Τρακτέρ και μεγάλες επενδύσεις...


Τα σχέδια βελτίωσης είναι σε εξέλιξη και θα συνεχίσουν να είναι μετά την πρώτη παράταση που δόθηκε μέχρι και τις 2 Μαΐου.

Οι περισσότεροι παραγωγοί ακόμα ενημερώνονται, "ψάχνονται", σχετικά με τις επενδύσεις που θα υλοποιήσουν και συζητούν μεταξύ τους, ώστε να πάρουν γνώμες φίλων και τρίτων. 


Πολλοί φίλοι έχουν την εντύπωση πως για να αξίζει τον κόπο να κάνει κάποιος Σχέδιο Βελτίωσης θα πρέπει να κάνει μια επένδυση τουλάχιστον 30.000 - 40.000 ευρώ.

Είναι όμως έτσι όταν το ποσοστό επιδότησης ξεκινάει από 50% ;

Θεωρώ πως τα σχέδια βελτίωσης είναι ευκαιρία ακόμα και για μικρότερες επενδύσεις. Αν για παράδειγμα κάποιος παραγωγός θέλει να αγοράσει παρελκόμενα ή να εγκαταστήσει μόνιμες φυτείες, γιατί να μην εκμεταλλευτεί τα σχέδια βελτίωσης;

Για παράδειγμα, παραγωγός που σκοπεύει να εγκαταστήσει αμπελώνα 15 στρεμμάτων και κοστολογεί αυτή την εγκατάσταση 16.000 ευρώ μπορεί να πάρει πίσω τουλάχιστον τα 8.000 ή και περισσότερα αναλόγως της κλίμακας επιδότησης που ανήκει. 

Άλλος παραγωγός θέλει να αγοράσει 3 παρελκόμενα αξίας 20.000 ευρώ. Και αυτός θα μπορεί να επιδοτηθεί τουλάχιστον 10.000 ευρώ για την αγορά αυτών των μηχανημάτων. 

Σε όλα τα παραπάνω παραδείγματα απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η καλή μοριοδότηση της συνολικής επένδυσης. Σε τέτοιες βέβαια επενδύσεις η μοριοδότηση είναι ούτως η άλλως υψηλή συνήθως, αφού το μέσο τραπεζικό υπόλοιπο σε μικρές επενδύσεις βρίσκεται ευκολότερα σε σχέση με τις μεγάλες επενδύσεις, καθώς επίσης και το ποσοστό της επένδυσης των μόνιμων φυτειών (10%), που δίνει τα 8 μόρια, είναι και αυτό πολύ εύκολο να υλοποιηθεί σε μικρές επενδύσεις. 

Κάποιος μπορεί να αναφερθεί στην αμοιβή μελετητή που θα είναι μεγάλη σε σχέση με την επένδυση. Η απάντηση σε αυτή τη "θέση" είναι ότι και αυτή επιδοτείται και συνήθως οι περισσότεροι συνάδελφοι δε θα ζητήσουν την ίδια αμοιβή σε μια μικρή επένδυση σε σχέση με μια πολύ μεγαλύτερη (π.χ. επένδυση 15.000 ευρώ σε σύγκριση με επένδυση 150.000 ευρώ).

Τα σχέδια βελτίωσης είναι μια ευκαιρία που πρέπει κάποιος να μελετήσει προσεκτικά σε συνεργασία πάντα με το γεωπόνο μελετητή του (για αυτό και οι συναντήσεις μας είναι πολύωρες και επαναλαμβανόμενες...) 

* όσοι θέλετε να λαμβάνετε τα σημαντικότερα άρθρα μας με email πατήστε εδώ

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;