Σχέδια Βελτίωσης: Ελκυστήρες 12ετίας, τι επιχειρείται να αλλάξει; - πως θα επηρεάσει αυτό τη βάση;


Φαίνεται πως το ΥΠΑΑΤ επιχειρεί στην τελευταία τροποποίηση που αναμένουμε να αφήσει εκτός την αγορά ελκυστήρα για όσους είχαν ελκυστήρα 12ετίας, τουλάχιστον πριν την προδημοσίευση ή προκήρυξη του προγράμματος των σχεδίων βελτίωσης.

Η αλήθεια είναι πως για να συμβεί αυτό και να υπάρξει ο σχετικός έλεγχος πρέπει να είναι σε θέση οι ΔΑΟΚ να ενημερώσουν το ΥΠΑΑΤ μέσω της σχετικής βεβαίωσης αν κάποιος είχε ή όχι γεωργικό ελκυστήρα 12ετίας στην κατοχή του και τον μεταβίβασε. Φαίνεται πως κάτι τέτοιο όμως ΔΕΝ είναι σε θέση να το υποστηρίξουν οι περισσότερες ΔΑΟΚ ανά τη χώρα γιατί δεν έχουν αρχείο ανά παραγωγό αλλά ανά ελκυστήρα με αποτέλεσμα να ΜΗ μπορεί να δοθεί προς το παρόν η σχετική βεβαίωση.

Πάντως το ΥΠΑΑΤ έχει στόχο να κάνει τη σχετική αλλαγή αν και εφόσον βρει και τρόπο να ελεγχθεί αυτό κάτι που φαίνεται δύσκολο προς το παρόν.  

Αυτό αναμένεται να ξεκαθαριστεί με τη νέα τροποποιητική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Αν τελικά συμβεί αυτό θα ανοίξει ο δρόμος για πολύ χαμηλότερες βάσεις σε όλες τις περιφέρειες γιατί μέχρι σήμερα κύρια επένδυση στα περισσότερα σχέδια βελτίωσης είναι ο γεωργικός ελκυστήρας και η μη πραγματοποίηση αυτής για τους κατόχους ελκυστήρων 12ετίας θα αφήσει ελεύθερα κονδύλια για όλους τους υπόλοιπους υποψηφίους. 

* όσοι θέλετε να λαμβάνετε τα σημαντικότερα άρθρα μας με email πατήστε εδώ

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;

Ολοκληρωμένη διαχείριση Ζαχαροτεύτλων – Κάτι γίνεται…