Μπορεί να γίνει επέκταση της "τριετίας" στα βιολογικά;


Έντονο είναι το ενδιαφέρον των βιοκαλλιεργητών που έχουν ενταχθεί στα πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας με περίοδο δέσμευσης τα τρία έτη (υπομέτρο 11.1.1 - Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία) για το αν και κατά πόσο μπορεί να γίνει η επέκταση του προγράμματος αυτού για άλλα 2 έτη, όπως δύναται σύμφωνα με την προκήρυξη του μέτρου.

Να αναφέρουμε πάντως πως δεν υπάρχει καμία υποχρέωση "επέκτασης" της τριετίας από το ΥΠΑΑΤ. Πάντως από τις πληρωμές των σχετικών μέτρων της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, κάθε χρόνο περισσεύουν χρήματα ως μη καταβληθέντα στους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Είναι μη καταβληθέντα γιατί το σύστημα υπολογισμού των πληρωμών και κατά την ένταξη των παραγωγών αυτών στα σχετικά μέτρα υπολόγισε και δέσμευσε χρήματα στο μέγιστο προβλεπόμενο ποσό ανά στρέμμα ενταγμένης έκτασης κάτι που φυσικά δεν ισχύει στην πραγματικότητα.

Από τα παραπάνω λοιπόν καταλαβαίνει κανείς πως αν υπάρχει στις προθέσεις του ΥΠΑΑΤ η επέκταση των συμβάσεων αυτών, αυτό μάλλον μπορεί να υλοποιηθεί. Αν είναι να συμβεί κάτι τέτοιο, θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο 2020, αφού το Μάιο ολοκληρώνονται οι δεσμεύσεις ένταξης αυτών των παραγωγών. 

Ίσως σας ενδιαφέρει:
Σεμινάριο Οικοτεχνίας στις 31 Οκτωβρίου από την εταιρεία μας.
Λεπτομέρειες εδώ: https://www.peroulakis.eu/2019/10/seminariooikotexnia.html

Περουλάκης Γιάννης
Σύμβουλος Επιχειρήσεων, ΜΒΑ
Λάρισα - 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;