Τα Social Media μπορεί να μας... τρελάνουν!


Ανησυχείτε όταν δεν μπορείτε να ελέγξετε το λογαριασμό σας στο Facebook ή στο Twitter; Πιστέψτε το ή όχι, αυτή είναι μια πραγματική διαταραχή. Η διαταραχή ανησυχίας των κοινωνικών μέσων είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που είναι παρόμοια με την διαταραχή του κοινωνικού άγχους.
Στην πραγματικότητα, οι διαταραχές άγχους είναι οι πιο συνήθεις διαταραχές της ψυχικής υγείας στις ΗΠΑ αλλά και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες όπου η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδιαίτερα έντονη. Φαίνεται ότι όσο περισσότερη τεχνολογία χρησιμοποιούμε, τόσο περισσότερο αγχωνόμαστε. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν το 20% των ανθρώπων με λογαριασμούς κοινωνικών μέσων δεν μπορούν να περάσουν περισσότερες από τρεις ώρες χωρίς να τους ελέγχουν. Έτσι, ποια είναι η διαταραχή ανησυχίας των κοινωνικών μέσων;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν λογαριασμούς κοινωνικών μέσων ΔΕΝ νιώθουν νευρικότητα ή άγχος όταν ΔΕΝ είναι σε θέση να ελέγχουν τις ειδοποιήσεις τους κάθε πέντε λεπτά. Ωστόσο, για όσους έχουν διαταραχή άγχους κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, η μη δυνατότητα χρήση του λογαριασμού τους στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, κλπ για λίγα λεπτά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό άγχος. 

Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα διαταραχής άγχους κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι τα παρακάτω:
  • Διακοπή συνομιλιών σε meetings ή φιλικές συναθροίσεις για να ελέγξετε τους λογαριασμούς των κοινωνικών μέσων σας 
  • Ψέμματα στους άλλους για το χρόνο χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
  • Απομόνωση από τους φίλους και την οικογένεια 
  • Ανεπιτυχής προσπάθεια μείωσης χρόνου χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για άλλες δραστηριότητες 
  • Παραμέληση εργασίας ή σχολείου για να σχολιάσει ο χρήστης στο Facebook ή στο Twitter 
  • Αίσθηση συμπτωμάτων απομόνωσης όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε κοινωνικά μέσα (π.χ. όταν κάποιος βρεθεί σε χώρο χωρίς ίντερνετ) 
  • Χρήση για περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter ή το Instagram 
  • Ανάγκη να μοιραστεί κάποιος στιγμές από τη ζωή του με άλλους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης συνεχώς
  • Ανάγκη να έχει κάποιος το τηλέφωνό δίπλα του για 24 ώρες την ημέρα ώστε να ελέγχει τους ιστότοπους κοινωνικών μέσων 
  • Έντονη νευρικότητα ή άγχος όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα να ελεγχθούν οι ειδοποιήσεις 
Περίπου το 30% αυτών που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δαπανούν περισσότερο από 15 ώρες την εβδομάδα online. Αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά την ικανότητά τους να απολαμβάνουν την πραγματική ζωή. Η εκτεταμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί επίσης να κοστίσει σχέσεις, δουλειές και εκπαίδευση εάν κάποιος σπαταλάει πολύ χρόνο online. 

Φυσικοί κίνδυνοι κοινωνικού αποκλεισμού

Η υπερβολική παραμονή σε σύνδεση (online) έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ασθένειες όπως η πίεση των ματιών, ο πόνος στον αυχένα και προβλήματα στη πλάτη. Επιπλέον, ο καθιστικός τρόπος ζωής, κάτι που συμβαίνει όταν είμαστε online, μπορεί να προκαλέσει σωματικές ασθένειες όπως παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, προβλήματα διατροφής, κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Θέματα ψυχικής υγείας που προκαλούνται από τον κοινωνικό εθισμό στα μέσα μαζικής ενημέρωσης

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η χρήση κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης προκαλεί κάτι περισσότερο από άγχος. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η υπερβολική χρήση του διαδικτύου μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, διαταραχή υπερκινητικότητας, έλλειψη προσοχής (ADHD), παρορμητική διαταραχή, προβλήματα ψυχικής λειτουργίας, παράνοια και μοναξιά.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις καταστάσεις αυτές είναι κάτι περισσότερο από την πίεση και το άγχος να μοιραζόμαστε καταστάσεις, εικόνες και βίντεο με άλλους. Στις περισσότερες περιπτώσει οι άνθρωποι που έχουν εμμονές και άγχος με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συγκρίνουν τη ζωή τους με τους άλλους που βλέπουν στα αντίστοιχα μέσα  (Facebook, Instagram, κλπ). 

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν ότι κάποιος στο Facebook που έχει εξαιρετική δουλειά, εξαιρετικό σύζυγο, όμορφο σπίτι και αισθάνονται ευτυχισμένοι γι 'αυτούς. Αλλά άλλοι (και μάλλον είναι αρκετοί αυτοί) μπορούν να αισθάνονται ζήλια, κατάθλιψη ή σε ακραίες περιπτώσεις αισθάνονται αυτοκτονικά για τη ζωή τους, αν δεν είναι τόσο "τέλειοι" όσο αυτοί που βλέπουν στο Facebook.

Τι μπορείς να κάνεις;

Καταρχήν, συνειδητοποιήστε ότι πολλοί άνθρωποι που δημοσιεύουν όλα αυτά τα σπουδαία πράγματα στο Facebook έχουν μια φυσιολογική ζωή όπως όλοι μας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις περισσότερες των περιπτώσεων βάζουμε μόνο τις όμορφες στιγμές-εικόνες. Αν η ζωή σας δεν είναι τόσο φοβερή όσο μερικοί άνθρωποι που βλέπετε στο Facebook, δεν πρόκειται να πάρετε κάτι καλύτερο με το να κάθεστε εκεί εμμονικά παρατηρώντας τους άλλους. Πρέπει να βγείτε και να απολαύσετε την πραγματική σας ζωή, όχι την "ζωή" σας στα Social Media, επειδή για κανέναν η ζωή στα Social Media δεν είναι μια πραγματική ζωή. Εάν δυσκολεύεστε να το κάνετε αυτό ή απλά πρέπει να μιλήσετε με κάποιον, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό.

Ακόμα και εμείς που ασχολούμαστε με την επαγγελματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να κάνουμε κάποια στιγμή "disconnect" για να επανέλθουμε στη δουλειά μας πιο αποδοτικά. 

Με στοιχεία από το "American Design Drafting Association". 

Περουλάκης Γιάννης
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας συγκρίνονται με ένα Παγκόσμιο πόλεμο;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...