Αυξήθηκε η ταχύτητα πληρωμών των προγραμμάτων μετά τις εγκρίσεις


Είναι αλήθεια πως τα προηγούμενα χρόνια η ταχύτητα πληρωμών δεν είχε καμία σχέση με ότι συμβαίνει σήμερα.
Τρανταχτό παράδειγμα είναι τα φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα που εξελίχθηκαν στο ΠΑΑ 2007-2013. Είδαμε πληρωμές προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας, μείωσης νιτρικών και λοιπών να εκτελούνται δύο και τρία έτη μετά το προκαθορισμένο. Οι διαδικασίες ήταν πιο σύνθετες τότε και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες περισσότερες. Σε καμία περίπτωση πάντως το όλο θέμα δεν είχε να κάνει με έλλειψη πόρων. 

Σε αντίθεση με τότε είδαμε τους εγκριθέντες στα νέα προγράμματα βιολογικών και μείωσης νιτρικών αντίστοιχα να πληρώνονται την προκαταβολή (75%) των όσων δικαιούνται ανά έτος άμεσα. Από την πρώτη κιόλας χρονιά. Αρκεί να αναφερθεί πως το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας που είχε ως πρώτο έτος πληρωμής το 2017 έχει εξοφλήσει τους παραγωγούς για το 2017 στο σύνολο του ποσού, ενώ οι παραγωγοί αυτοί έχουν εισπράξει την προκαταβολή για το 2018 ήδη και αναμένουν την εξόφληση τους τον Ιούνιο, κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και το πρόγραμμα μείωσης νιτρικών αλλά και βιολογικής κτηνοτροφίας (με τα όσα προβλήματα στα δασικά).

Πάντως θα αναφέρουμε εδώ, πως μπορεί να επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες πληρωμών, όμως αυτό έγινε μάλλον εις βάρος των διαδικασιών έγκρισης, αφού λόγω της απλούστευσης αυτών φαίνεται πως "ισοπεδώθηκαν" κυριολεκτικά διαδικασίες που υπολογίζουν τα απαιτούμενα κονδύλια ανά έτος πληρωμής. 

Το αποτέλεσμα της ισοπέδωσης αυτής είναι να μείνουν εκτός αυτών των προγραμμάτων πολλοί παραγωγοί και τελικά στο τέλος υλοποίησης κάθε τέτοιου προγράμματος να περισσέψουν πόροι. (δείτε τη σχετική αναφορά μας για το πως χάνονται πόροι στο σχετικό μας άρθρο για το πρόγραμμα μείωσης νιτρικών http://www.peroulakis.eu/2018/01/nitroripansi_23.html)


Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Λάρισα, 2410551326
www.infoagro.gr 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;