Τσίπουρο: ΤΙΝΑΖΕΤΑΙ στον αέρα η παραγωγή χύμα τσίπουρου; Μέχρι ένα 12ωρο όλοι;


Απόφαση με ημερομηνία 1/10/2018 και αριθμό πρωτοκόλλου 3710/132093 έχει βγει εγκύκλιος βάσει της οποίας φαίνεται πως οι παραγωγοί δε θα μπορούν να "βράσουν" περισσότερες από 12 ώρες!
Ας δούμε πιο αναλυτικά πως προκύπτει αυτό:

Στην παράγραφο 4 της εν λόγω εγκυκλίου αναφέρονται τα εξής:

4) Με βάση το αρ. 31 του Καν (ΕΕ) 2017/273 οι αμπελουργοί διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση και στην περίπτωση αυτή και μόνον συμπληρώνεται το πεδίο με την ένδειξη «οινοποίηση από τον δηλούντα». Για ποσότητες παραγόμενου οίνου που ξεπερνούν τα 10 εκατόλιτρα και για περιπτώσεις εμπορίας θα πρέπει να υποβάλλεται επιπλέον και δήλωση παραγωγής και να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία οίνου.

Τα 10 εκατόλιτρα οίνου (1 τόνος) προκύπτουν από την οινοποίηση 1700 κιλών σταφυλιών, οπότε και μέχρι αυτή την ποσότητα μπορούν να δηλώσουν οι παραγωγοί στις δηλώσεις συγκομιδής τους. Αυτό σημαίνει πως αν χρησιμοποιήσουν αυτή την ποσότητα για να "βράσουν" τσίπουρο, τότε θα μπορέσουν να βράσουν μέχρι ένα 12ωρο μόνο!

Από την παραπάνω δέσμευση εξαιρούνται όσοι έχουν άδεια οινοποιού (όχι όσοι έχουν "καζάνι").

Η συγκεκριμένη δέσμευση προκύπτει από Ευρωπαϊκό Κανονισμό και θα τεθεί σε ισχύ από φέτος. 

Εύκολα συμπεραίνει κανείς πως αν και εφόσον εφαρμοστεί στο ακέραιο η συγκεκριμένη οδηγία τότε οι ποσότητες χύμα τσίπουρου θα περιοριστούν σημαντικά στην αγορά!

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, φαίνεται πως το θέμα έχει φτάσει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κο Αραχωβίτη, και αυτός ανέφερε σε στενούς κύκλους του Υπουργείου πως θα προσπαθήσουν να δώσουν λύση  στο θέμα που έχει δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό για να προλάβουν περαιτέρω προβλήματα.

Το θέμα διερεύνησε ο δημοσιογράφος Κος Αθανασιάδης Χρήστος και μετέφερε τις πληροφορίες από το Υπουργείο. Το ανακοίνωσε στην εκπομπή Θεσσαλική Γη του Astra Tv.

Αναμένουμε διευκρινίσεις λοιπόν... 

 όσοι θέλετε να λαμβάνετε τα σημαντικότερα άρθρα μας με email πατήστε εδώ

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;