Κλείνουν με... "απώλειες" τα Σχέδια Βελτίωσης. Τι ακολουθεί;


Τα Σχέδια Βελτίωσης κλείνουν και πραγματικά είναι η πρώτη φορά που μια προκήρυξη έμεινε ανοιχτή για σχεδόν ένα χρόνο.

Οι αιτίες που έμεινε ανοιχτή είναι πολλές κατά τη γνώμη μου:

1. Καταρχήν προκηρύχθηκε το μέτρο χωρίς να είναι ακόμα σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα για τις καταθέσεις φακέλων. Αυτό δημιούργησε όπως είναι φυσικό πολλές δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις. 

2. Το προσωπικό του Υπουργείου αλλά και των υπηρεσιών είναι πλέον μικρό σε αριθμό για να διαχειριστεί μια τόσο μεγάλη και σύνθετη προκήρυξη που μπορεί να μοιράσει μέχρι το τέλος της, έως και μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

3. Η θερινή περίοδος, οπότε και ήταν έτοιμο μεγάλο μέρος του πληροφοριακού συστήματος, ως συνήθως στην Ελλάδα, βρήκε τις υπηρεσίες να υπολειτουργούν ακόμα περισσότερο και τους παραγωγούς με μεγάλο φόρτο εργασιών. 

4. Η Ελληνική συνήθεια της τελευταίας στιγμή επιβάρυνε ακόμα τη διαδικασία. 

5. Ο μεγάλος όγκος, (πρωτοφανής θα έλεγε κάποιος) αιτήσεων καθυστέρησε όπως είναι φυσικό, ακόμα περισσότερο τη διαδικασία κατάθεσης φακέλων.

Όλα τα παραπάνω συνετέλεσαν στην τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Τι γίνεται όμως από εδώ και στο εξής;

Φαίνεται πως τελικά δε θα κλείσουν όλοι οι φάκελοι γιατί μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο δεν έχει δοθεί παράταση και μάλιστα αρκετοί από αυτούς περιέχουν σημαντικές δαπάνες. Θα είναι η πρώτη φορά που κάποιοι φάκελοι δε θα κατατεθούν ή θα κατατεθούν ελλιπείς.

Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης, σίγουρα θα υπάρξουν δυσλειτουργίες, ειδικά με την κατάθεση δικαιολογητικών για την επιλεξιμότητα επενδύσεων γιατί δεν υπήρχαν ξεκάθαρες και σαφείς οδηγίες προς τους μελετητές, και ειδικότερα με την κατάθεση συγκεκριμένων δικαιολογητικών στο πληροφορικό σύστημα αλλά και στο φυσικό φάκελο, όπως κατά καιρούς έχει σημειωθεί από τους περισσότερους συναδέλφους γεωπόνους μελετητές. Αν δε δεν δοθεί μεγάλη δυνατότητα διορθώσεων κατά την αξιολόγηση, είναι σχεδόν σίγουρο πως πολλοί υποψήφιοι θα μείνουν εκτός σχεδίων ή θα χάσουν μόρια και θα περικοπούν δαπάνες. Όλο αυτό θα δημιουργήσει επιπλέον καθυστερήσεις κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των φακέλων υποψηφιότητας για τα μέτρα 4.1.1 και 4.1.3. και οι εκτιμήσεις λένε ότι αυτές θα έρθουν μετά το Πάσχα κατά πάσα πιθανότητα. 

Σίγουρα θα χρειαστούν τα ποσά της υπερδέσμευσης για να εγκριθούν όσο περισσότεροι υποψήφιοι γίνεται σε δεύτερη φάση, τα ποσά όμως αυτά δε γνωρίζουμε σε τι ύψος θα φτάσουν τελικά και το ποσοστό αυτών που θα καλύψει.  

Όπως σε κάθε προκήρυξη σχεδίων βελτίωσης έτσι και σε αυτή, πολλές επενδύσεις τελικά ΔΕ θα υλοποιηθούν. Βέβαια όσο περισσότεροι φάκελοι κατατίθενται τόσες περισσότερες επενδύσεις υπάρχει πιθανότητα να γίνουν. Έτσι, οι παρατάσεις που δόθηκαν, δόθηκαν προς όφελος των παραγωγών αλλά και των εμπόρων γεωργικών μηχανημάτων τελικά, χωρίς να βγάλω και τους συναδέλφους γεωπόνους μελετητές εκτός. Κατά συνέπεια τα μη κατατεθειμένα σχέδια θα είναι εις βάρος όλων των παραπάνω. 

Πάντως κλείνει μια προκήρυξη που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε ζήτηση και χρόνους υποβολής και φαίνεται πως και το έργο αξιολόγησης δε θα είναι καθόλου εύκολο από τους συναδέλφους των ΔΑΟΚ. 

Καλή επιτυχία και καλό κουράγιο σε όλους, παραγωγούς και συναδέλφους.

* όσοι θέλετε να λαμβάνετε τα σημαντικότερα άρθρα μας με email πατήστε εδώ

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;