Βιολογική κτηνοτροφία: Ανέβηκε η βάση στη Θεσσαλία - ΚΑΚΗ κατανομή καταγγέλλει η περιφέρεια


Βγήκαν τα αποτελέσματα και έγινε και η κατανομή των πόρων που περίσσεψαν από άλλες περιφέρειες. Στη Θεσσαλία μετά τη δικαίωση κτηνοτρόφων που είχαν κάνει ενστάσεις για προφανή λάθη, βάση ανέβηκε για τους παλιούς ενταγμένους κτηνοτρόφους και έφτασε το 50! 

Έτσι κάποιοι που αρχικά ήταν εντός προγράμματος, μένουν πλέον εκτός λόγω έλλειψης πόρων.

Σημειώνεται πως οι Θεσσαλία από την ανακατονομή αυτή πήρε 256.000 ευρώ, ενώ σε άλλες περιφέρειες όπως το Κρήτης το ποσό αυτό ξεπέρασε τα 15 εκατομμύρια ευρώ!

Για να ενταχθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι στην Θεσσαλία, σύμφωνα με την περιφέρεια Θεσσαλίας το ποσό που απαιτείται είναι επιπλέον 5 εκατομμύρια ευρώ. 

Τα ποσά που ανακατανεμήθηκαν είναι από τα χρήματα που περίσσεψαν και όχι από την υπερδέσμευση κονδυλίων που αναμένεται να κάνει το ΥΠΑΑΤ και ίσως καλύψει και τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους. 

Ο Κος Αγοράστος δήλωσε για την περιφέρεια Θεσσαλίας:

«Έγινε μια ανακατανομή βάσει της υπερδέσμευσης χρημάτων για τη βιολογική κτηνοτροφία σε όλη την Ελλάδα. Η Θεσσαλία είχε 29 εκατ. ευρώ από την αρχική κατανομή και στην νέα κατανομή το ποσό αυτό αυξήθηκε μόνο κατά 236.000 ευρώ και δεν μπορεί να καλύψει όλους του κτηνοτρόφους που έκαναν αίτηση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Έτσι μένουν εκτός 100 κτηνοτρόφοι. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας χρειαζόμασταν ακόμη 5 εκατ. ευρώ τα οποία ήταν εφικτό να δοθούν, καθώς τα χρήματα αυτά ήταν διαθέσιμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς λέμε να μην πάρουν οι άλλες Περιφέρειες. Αλλά δεν μπορεί να υπάρχει κτηνοτρόφος που με τα ίδια μόρια στη Θεσσαλία να είναι εκτός του Προγράμματος και στην υπόλοιπη Ελλάδα να εντάσσεται. Αυτό δημιουργεί ένα κόστος ανισότητας και μια έλλειψη ισονομίας και ισοπολιτείας».

Μένει να δούμε αν από τα κονδύλια που θα προκύψουν με βάσει την υπερδέσμευση που αναφέρθηκε θα καλυφθούν και όσοι κτηνοτρόφοι έμειναν εκτός. 

* όσοι θέλετε να λαμβάνετε τα σημαντικότερα άρθρα μας με email πατήστε εδώ

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;