Τροποποίηση:Τι γίνεται τελικά με τα τρακτέρ 12ετίας;


Βγήκε σήμερα τελικά η τροποποίηση που περιμέναμε. Μέσα σε αυτή αναφέρονται πολλές λεπτομέρειες που σε άλλα σημεία είναι θετικές προς τον παραγωγό, ενώ σε άλλα όχι.

Τον τελευταίο καιρό "βασανίζει" πολλούς παραγωγούς αν θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν ελκυστήρα που δεν έχει κλείσει τα 12 έτη. Τι γίνεται τελικά με αυτούς τους ελκυστήρες;

Μέσα στις 31 σελίδες της τροποποίησης αναφέρεται μια προσθήκη πρότασης που αφορά τις επενδύσεις αντικατάστασης (τέτοια είναι και η αντικατάσταση ελκυστήρα μικρότερου της 12ετίας). 

Η πρόταση αυτή αναφέρεται στις επενδύσεις αντικατάστασης και λέει τα παρακάτω:
«Δε δημιουργούνται τεχνητά οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για να καθοριστούν επιλέξιμες.»

Με απλά λόγια αν κάποιος παραγωγός μεταβιβάσει σήμερα τον ελκυστήρα του (μικρότερο της 12ετίας) σε τρίτο πρόσωπο δημιουργεί τεχνητές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας επιδότησης γεωργικού ελκυστήρα και ως εκ τούτου δε μπορεί να επιδοτηθεί αγοράς καινούργιου. 

Μετά από αυτή την εξέλιξη το βάρος πέφτει στις ΔΑΟΚ ανά περιφέρεια που δίνουν τις σχετικές βεβαιώσεις. Αν αυτές είναι σε θέση να βεβαιώσουν προγενέστερη μεταβίβαση σύμφωνα με το αρχείο τους, αλλά και τις οδηγίες που πιθανός θα λάβουν ή έχουν ήδη λάβει από το ΥΠΑΑΤ τότε οι παραγωγοί δε θα μπορούν να αντικαταστήσουν τους ελκυστήρες τους. 

Η τροποποίηση αφήνει ένα μικρό περιθώριο σε όσους έχουν ελκυστήρα αρόσιμων καλλιεργειών, έστω και μικρότερο της 12ετίας και θέλουν να αγοράσουν δενδροκομικό ελκυστήρα, όμως στην περίπτωση αυτή θα πρέπει οι παραγωγοί αυτοί να μην έχουν δηλώσει περισσότερα από 10 στρέμματα δενδροκαλλιέργειας το 2017, στη μελλοντική να έχουν περισσότερα από 20 και να αποδείξουν ταυτόχρονα πως η κατεύθυνση της εκμετάλλευσης θα είναι κυρίως δενδροκομικό (40% τουλάχιστον της συνολικής τυπικής απόδοσης).

Υ.Γ.: θερμή παράκληση σε όποιο site ή έντυπο μέσο αναπαράγει το άρθρο να αναφέρει τη πηγή... 

* όσοι θέλετε να λαμβάνετε τα σημαντικότερα άρθρα μας με email πατήστε εδώ

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;