Νιτρορύπανση: Που θα ήταν η βάση αν... "έτρεχε" σωστά;


Αυτή την εβδομάδα αναμένονται τα αποτελέσματα και η ανακοίνωση της βάσης για το πρόγραμμα μείωσης νιτρικών.
Δικαίως θεωρείται από πολλούς μελετητές το πιο αποτυχημένο πρόγραμμα που έχει βγει ποτέ. Θα ωφελήσει σχετικά λίγους και τυχερούς. 

Η βιασύνη και ο κακός σχεδιασμός του προγράμματος θα αφήσει πολλούς αιτούντες εκτός. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες φαίνεται πως η βάση θα είναι κοντά στο 12. 

Τι θα γινόταν όμως αν έτρεχε διαφορετικά το πρόγραμμα μείωσης νιτρικών; 

Ας δούμε τι σημαίνει «σωστά»… 

Καταρχήν αν υπήρχε σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης (όπως στο προηγούμενο πρόγραμμα) δε θα έμενα αδιάθετοι πόροι στο τέλος του προγράμματος. Τώρα θα περισσέψουν πάρα πολλά χρήματα γιατί τα χρήματα υπολογίζονται στο μέγιστο ποσό ανά στρέμμα για κάθε ενταγμένο στρέμμα (διαβάστε περισσότερα εδώ

Επιπλέον τα κριτήρια βαθμολογίας ήταν έτσι δομημένα που ξεκάθαρα ωφελούσε τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις και μάλιστα αυτές που τύγχανε να είναι σε περιοχές Νatura ή με χαμηλής ποιότητας ύδατα. Αν η βάση είναι στο 12 αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι η ελάχιστη έκταση εκμετάλλευσης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 στρέμματα (στην καλύτερη των περιπτώσεων).

Ένας επίσης πολύ σοβαρός παράγοντας είναι οι μηδενικοί έλεγχοι (προς το παρόν) για τα αρδευόμενα αγροτεμάχια, με αποτέλεσμα να ενταχθεί πολύ μεγάλο ποσοστό ξηρικής γης στο πρόγραμμα μείωσης νιτρικών. Πάντως, έχουν γίνει ήδη καταγγελίες επ’ αυτού, πριν ακόμα βγουν τα αποτελέσματα και όπως είναι φυσικό και επόμενο αυτές θα συνεχιστούν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος. Βέβαια αν κάποιοι απενταχθούν μετά λόγω ελέγχου, αυτά τα χρήματα δε θα πάνε σε επιλαχόντες αλλά χάνονται.

Από τα παραπάνω μπορεί να καταλάβει εύκολα κανείς πως αν δεν υπήρχε η βιασύνη της προκήρυξης και της δέσμευσης των ταχύτατων πληρωμών, θα περίσσευαν πολύ περισσότερα χρήματα και προσωπικά εκτιμώ πως η βάση θα ήταν αντί για το 12, το 3 με 4, ίσως και παρακάτω!!!

* όσοι θέλετε να λαμβάνετε τα σημαντικότερα άρθρα μας με email πατήστε εδώ

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;