"Ζορίζει" η νέα ΚΑΠ - απαιτείτε οργάνωση!


Σύμφωνα με δηλώσεις από το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από τους Κυρίους Αποστόλου και Κασσίμη, φαίνεται πως στα Ευρωπαϊκά έδρανα οι εξελίξεις για τις αποφάσεις που θα αφορούν την επόμενη ΚΑΠ δε θα είναι ευχάριστες για την Ελληνική Γεωργία - Κτηνοτροφία.

Ο Κος Αποστόλου ανέφερε πως «θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε μείωση». Όσον αφορά το θέμα της σύγκλισης των ενισχύσεων του Πρώτου Πυλώνα (άμεσες ενισχύσεις). Με απλά λόγια οι ενισχύσεις που αφορούν την ενιαία ενίσχυση (τσεκ) φαίνεται πως θα μειωθούν κατά πολύ. 

Το ίδιο ΔΕ φαίνεται να συμβαίνει με τις ενισχύσεις του Β Πυλώνα (προγράμματα) χωρίς όμως να είναι οριστικό και αυτό. 

Οι εξελίξεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη μείωση του μέχρι τώρα εισοδήματος των παραγωγών που προέρχεται από κοινοτικές ενισχύσεις και από αυτές τις αλλαγές θα πληγούν κυρίως περιοχές με καλλιέργειες που έχουν μεγάλη εξάρτηση από την κοινοτικές ενισχύσεις (όπως για παράδειγμα το βαμβάκι, η βιομηχανική τομάτα, κλπ). Οι αλλαγές μάλλον θα είναι μεγαλύτερες σε σχέση με την ΚΑΠ που διανύουμε. Το κόστος παραγωγής θα καταλάβει μεγαλύτερο ποσοστό επί του τζίρου και τελικά κάποιοι παραγωγοί θα αναγκαστούν ή να αλλάξουν παραγωγική κατεύθυνση ή να αλλάξουν επάγγελμα. 

Οι αλλαγές αυτές θα φανούν έντονα μετά το 2023 και μάλλον ακαριαία. Οι φίλοι παραγωγοί έχουν πέντε έτη να οργανωθούν ή να αναδιοργανωθούν και να κινηθούν προς καλλιέργειες λιγότερο εξαρτώμενες από τις ενισχύσεις (π.χ. μόνιμες δενδρώδες φυτείες, κηπευτικά, κλπ). Επίσης φαίνεται πως οι ομάδες παραγωγών θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση κονδυλίων στην επόμενη ΚΑΠ. Οι ομάδες παραγωγών είναι "μόδα" της εποχής και συζητούνται έντονα στους κύκλους των αγροτών, όμως εκτός από τι επενδυτικές ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρουν αυτές μέσω των διάφορων προγραμμάτων, είναι σίγουρο πως με τους κατάλληλους χειρισμούς, μπορούν να αξιοποιήσουν και εμπορικές ευκαιρίες. 

Όσοι ενεργοποιηθούν εγκαίρως θα βιώσουν πιο ήπια αυτές τις αλλαγές. Δυστυχώς (ή ευτυχώς) η Ελληνική γεωργία περνά σε άλλη φάση σταδιακά και απαιτείται γνώση και οργάνωση το συντομότερο δυνατό. 

* όσοι θέλετε να λαμβάνετε τα σημαντικότερα άρθρα μας με email πατήστε εδώ

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...

Η ΠΟΛΥΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ως παράγοντας διασφάλισης του γεωργικού εισοδήματος

Ποιότητα, Διαφοροποίηση και εφευρετικότητα... το εμβόλιο για τις επιχειρήσεις