Υπάρχει η δυνατότητα παράτασης για τους ενταγμένους 3ετίας στη βιολογική;



Όλο και περισσότεροι παραγωγοί ενταγμένοι στο μέτρο της βιολογικής γεωργίας, με το καθεστώς των νέων ενταγμένων ρωτούν αν και κατά πόσο μπορεί το σχετικό υπομέτρο (11.1.1) να πάρει παράταση.
Οι σχετικοί δικαιούχοι είναι ενταγμένοι στο μέτρο της βιολογικής γεωργίας για 3 έτη και η τριετία αυτή λήγει το 2019 (αντίστοιχα για τους κτηνοτρόφους του 11.1.2 το 2020). Για τη βιολογική γεωργία το τελευταίο έτος δέσμευσης είναι το 2019 και οι δεσμεύσεις τους ολοκληρώνονται 31/05/2020. Μέχρι τότε λοιπόν πρέπει να βγει σχετική εγκύκλιος αν και εφόσον αυτό είναι επιθυμητό από το ΥΠΑΑΤ, για να δοθεί η σχετική παράταση. 

Όσον αφορά το αν και κατά πόσο υπάρχει το σχετικό κονδύλιο, να θυμίσουμε πως από κάθε πληρωμή που πραγματοποιείται για τα μέτρα βιολογικής γεωργίας κάθε έτος, περισσεύει ένα ποσό από τα χρήματα που έχουν δεσμευθεί για το σχετικό πρόγραμμα. 

Το σχετικό θέμα έχει αναλυθεί σε παλαιότερο άρθρο που αφορά τις πληρωμές (https://www.peroulakis.eu/2017/03/BIOLOGIKI.html)

Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως ένα μεγάλο μέρος (αν όχι όλο) από το απαιτούμενο ποσό που θα χρειαστεί για τη διετή παράταση θα είναι διαθέσιμο. 

Μένει να δούμε μέσα στους επόμενους μήνες αν και κατά πόσο θα υπάρξει σχετική εγκύκλιος από το ΥΠΑΑΤ για τη διετή αυτή παράταση.

Περουλάκης Γιάννης
Σύμβουλος Επιχειρήσεων, ΜΒΑ
Λάρισα - 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;