Δηλώσεις ΟΣΔΕ - αλλάζει το τοπίο προς όφελος του Αγρότη;


Τι άλλαξε από φέτος;
Οι δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για τους αγρότες κάθε χρόνο. Μέσω αυτής της διαδικασίας δηλώνουν το σύνολο της εκμετάλλευσης τους για να πάρουν τις όποιες ενισχύσεις δικαιούνται. 

Τη φετινή χρονιά ο ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για νέες πύλες καταχώρησης ΟΣΔΕ. Μέσω της διαδικασίας αυτής πιστοποιήθηκαν περισσότεροι από 120 νέοι φορείς υποδοχής δηλώσεων. Αρκεί να σημειωθεί πως σε πολλές περιοχές οι φορείς αυτοί υπερδιπλασιάστηκαν, στη Λάρισα για παράδειγμα προστέθηκαν 10 νέοι φορείς καταχώρησης δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Πιστοποιήθηκαν εταιρείες, συνεταιρισμοί για να κάνουν αποκλειστικά και μόνο αυτή την διαδικασία, πιστοποιήθηκαν όμως και πολλά μελετητικά γραφεία (όπως και η εταιρεία μας, ΠΕΡΟΥΛΑΚΗΣ _ ΚΩΤΤΑ ΟΕ για το νομό Λάρισας) που ενεπλάκησαν στη διαδικασία αυτή, για να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τους πελάτες τους και ως προς τη σύνταξη της δήλωσης ΟΣΔΕ, γιατί αυτή συνήθως αποτελεί τη βάση των περισσότερων προγραμμάτων υφιστάμενων αλλά και μελλοντικών. Τα περισσότερα από τα μελετητικά γραφεία δεν έχουν σκοπό να απευθυνθούν στο σύνολο των παραγωγών, αντιθέτως θέλουν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους παραγωγούς με άνεση χρόνου, σε όσο πιο ιδιωτικό περιβάλλον γίνεται. 

Στα μελετητικά γραφεία γίνεται συνήθως σχεδιασμός προγραμμάτων, όπως αυτό των σχεδίων βελτίωσης, της βιολογικής κτηνοτροφίας, κλπ ή αναφερόμαστε σε πληρωμές για προγράμματα όπως η βιολογική γεωργία, μείωση νιτρικών και άλλα, σε συνδυασμό με τη σύνταξη της δήλωσης ΟΣΔΕ.

Νέες στρατηγικές εμφανίζονται στην αγορά από τους νέους και τους παλιούς φορείς πλέον. Από φέτος θα δούμε στρατηγικές ποιότητας υπηρεσιών (λίγες δηλώσεις αλλά χωρίς καθυστερήσεις, με εστίαση στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών), στρατηγική χαμηλής τιμής (πολλοί θα είναι αυτοί που θα μειώσουν εξαιρετικά το κόστος παροχής υπηρεσιών για να πάρουν μεγάλο μερίδιο της αγοράς και να τοποθετηθούν σε αυτή). Όλα τα παραπάνω θα είναι μάλλον προς όφελος του παραγωγού. 

Γενικά η δήλωση ΟΣΔΕ είναι μια διαδικασία σχετικά εύκολη. Παρόλα αυτά ο μεγάλος αριθμός δηλώσεων και η καθυστερημένη συνήθως κινητοποίηση των παραγωγών δημιουργούσε και πιθανώς θα δημιουργήσει και φέτος προβλήματα στην όλη διαδικασία , λόγω αυξημένης πίεσης. 

Δείτε εδώ τους νέους φορείς καταχώρησης ΟΣΔΕ (προ ενστάσεων): Νέοι Φορείς

* όσοι θέλετε να λαμβάνετε τα σημαντικότερα άρθρα μας με email πατήστε εδώ

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;