Απονιτροποίηση: Βαστάτε μικρό καλάθι για τις εντάξεις...


Σε λίγες μέρες τελειώνει η προθεσμία για όσους θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μείωσης νιτρικών. Το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά έντονο, φαίνεται όμως πως πολλοί παραγωγοί θα μείνουν εκτός. Γιατί;

Αν σκεφτεί κανείς πως τα χρήματα αυτά είναι αφορολόγητα σε συνδυασμό με τις ουσιαστικά ελάχιστες δεσμεύσεις του παραγωγού για να εισπράξει αυτά τα χρήματα μπορεί πολύ εύκολα να καταλάβει κανείς το λόγο που θα κατατεθούν τόσες αιτήσεις! Ταυτόχρονα όμως, τα διαθέσιμα χρήματα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι λιγότερα...

Γιατί όμως θα εγκριθούν λίγες αιτήσεις σε σχέση με αυτές που θα γίνουν;
  1. Σε αυτοί την προκήρυξη θα ενταχθούν πολλά αγροτεμάχια που είναι κατά δήλωση παραγωγού ποτιστικά, ενώ στην ουσία δεν αρδεύτηκαν ποτέ. Τα τεμάχια αυτά θα δεσμεύσουν σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού με αποτέλεσμα να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα παραγωγοί με πραγματικά αρδευόμενα αγροτεμάχια. Εδώ βέβαια πάντα ελοχεύει ο κίνδυνος να επιστραφούν κάποια στιγμή όλα τα χρήματα που εισπράχτηκαν από το πρόγραμμα μείωσης νιτρικών γιατί σε ενδεχόμενο έλεγχο ο εν λόγω παραγωγός θα κλιθεί από τους ελεγκτικούς φορείς να αποδείξει ότι μπορούν να αρδευτούν όλα τα αγροτεμάχια του (διαβάστε εδώ), όμως ουσιαστικά η "ζημιά" θα έχει γίνει γιατί οι παραγωγοί αυτοί θα έχουν δεσμεύσει σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού. 
  2. Αίτηση για το πρόγραμμα μείωσης νιτρικών μπορούν να κάνουν σχεδόν όλοι οι έχοντες αγροτεμάχια. Δεν υπάρχει κανείς διαχωρισμός ανάμεσα στους κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς και στους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
  3. Ο πραγματικός προϋπολογισμός θα μειωθεί ακόμα περισσότερο αφού η ίδια η εφαρμογή του προγράμματος δεν κάνει ορθολογική διαχείριση του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα στο τέλος της πενταετίας εφαρμογής του, παρά τις μαζικές απορρίψεις, να περισσέψουν και χρήματα όπως ήδη φαίνεται ότι θα γίνει και στα βιολογικά. (διαβάστε εδώ)
Από τα παραπάνω εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς πως σε αυτή την προκήρυξη θα έχουμε πολλές "εικονικές" εντάξεις και η κατανομή του κονδυλίου του προγράμματος μείωσης νιτρικών θα μοιραστεί μάλλον "ανορθόδοξα" και σε λιγότερους από όσους περιμένουμε. 

*όπως και να έχει πάντως όποιος έχει βαθμολογία διαφορετική του μηδενός ... μπορεί να ελπίζει... 

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;