Γέμισε Σπανάκι & Ποτιστικά η Θεσσαλία ... θα γίνουν οι αλλαγές στα ΟΣΔΕ όμως;


Σπανάκια και ποτιστικά χωράφια γέμισε η Θεσσαλία φέτος...


Τα σχέδια βελτίωσης ΔΕΝ πριμοδοτούν τη βαμβακοκαλλιέργεια, τον ηλίανθο, το ρύζι, την αγελαδοτροφία, την μελισσοκομία, κλπ. Ως αποτέλεσμα αυτού, όσοι παραγωγοί δήλωσαν τέτοιες καλλιέργειες ή εκτροφές στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2017 χάνουν αρκετά μόρια στα σχέδια βελτίωσης. Για να μειώσουν λοιπόν το ποσοστό συμμετοχής των κλάδων αυτών στην ΟΣΔΕ του 2017 σπεύδουν να δηλώσουν κηπευτικά με συμπληρωματικές αιτήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή στους φορείς που κατέθεσαν δηλώσεις ΟΣΔΕ. Θα γίνουν δεκτές αυτές οι αλλαγές; 

Δυστυχώς για αρκετούς, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, αυτές οι αλλαγές δε θα φανούν στον πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για διαφόρους λόγους, οπότε και δε θα ληφθούν υπ΄ όψη στα σχέδια βελτίωσης. 

Εκτός από τα κηπευτικά, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, αυξήθηκε κάθετα το 2017 στις δηλώσεις ΟΣΔΕ η αρδευόμενη γη. Αυτό έγινε για να κριθούν επιλέξιμα πολλά αγροτεμάχια στο πρόγραμμα μείωσης νιτρικών. 

Επίσης, πολλοί είναι αυτοί που έσπευσαν να κάνουν αλλαγές μέχρι τέλη Ιανουαρίου και να αλλάξουν αγροτεμάχια από ξηρικά σε ποτιστικά. Σε πολλούς από αυτούς ζητήθηκε ή θα ζητηθεί η σχετική τεκμηρίωση άρδευσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνει η σχετική αλλαγή. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, το ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρησης αιτήσεων για το πρόγραμμα μείωσης νιτρικών δέχεται ως επιλέξιμα όλα τα αγροτεμάχια αυτά που εν τέλει χαρακτηρίστηκαν ως ποτιστικά. 

Θέμα πάντως θα δημιουργηθεί με τους ελέγχους επί των αρδευόμενων αγροτεμαχίων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ΔΑΟΚ (Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο).

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;