Ποιος είναι ο Έλληνας αγρότης;


Καθημερινά συναντούμε στα γραφεία μας αγρότες, επιτυχημένους και μη... όπως σε όλες τις κοινωνικές ομάδες έτσι και εδώ υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων. 

Αν θέλαμε να χαρτογραφήσουμε τον αγροτικό πληθυσμό με βάση τη νοοτροπία αυτού,  νομίζω πως θα το κάναμε κάπως έτσι:

 1. Ο συνταξιούχος αγρότης: Είναι αγρότες γερασμένοι, οι οποίοι καλλιεργούν συνήθως μικρό αριθμό στρεμμάτων. Αυτοί είναι δύσκολο να πεισθούν να αλλάξουν τρόπο καλλιέργειας ή καλλιέργεια και γενικά είναι εξαιρετικά αρνητικοί στις αλλαγές. Είναι αυτοί που περιμένουν καρτερικά τα όσα φέρει ο χρόνος... Η αλήθεια είναι πως η κατηγορία αυτή είναι αρκετά πολυπληθής αλλά με το πέρασμα του χρόνου, ο πληθυσμός της, ευτυχώς μειώνεται συνεχώς. “Πιθανότητες προόδου και επιτυχίας.... Μηδενικές”
2. Ο αγρότης, “γιος του μπαμπά”... : Αυτοί συνήθως κατάγονται από αγροτική οικογένεια, με υψηλό πατριαρχικό πρότυπο και δυστυχώς δεν αναλαμβάνουν ευθύνες και πρωτοβουλίες, κατευθύνονται από τους ηλικιωμένους γονείς τους (συνήθως τον πατέρα και σπανιότερα τη... μητέρα). “Πιθανότητες προόδου μερικές... επιτυχίας.... σχεδόν μηδενικές”

ΌΜΩΣ υπάρχουν από την άλλη και:

3. Οι αγρότες που … “την ψάχνουν” : Είναι άνθρωποι νέοι κυρίως, που ψάχνουν συνεχώς να βρουν τρόπους να βελτιώσουν τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων τους, να μειώσουν το κόστος παραγωγής και γενικά προσπαθούν να πάνε την εκμετάλλευση τους ένα βήμα παραπέρα. Αυτοί δύσκολα στρέφονται προς νέες καλλιέργειες, δεν τις απορρίπτουν όμως. “Πιθανότητες επιβίωσης αρκετά καλές, πιθανότητες προόδου καλές.”
4. Ο αγρότης επιχειρηματίας: Ευτυχώς υπάρχουν και άνθρωποι που βλέπουν την γεωργία - κτηνοτροφία, ως μια ευκαιρία επιβίωσης και όχι μόνο. Η κατηγορία αυτή απαρτίζεται από ανθρώπους νέους, φιλόδοξους και ενημερωμένους. Είναι άνθρωποι που ψάχνουν για ευκαιρίες και δεν μένουν στα καθιερωμένα. Σε πολλές περιπτώσεις δε, τους αρέσει να συνεργάζονται - συνεταιρίζονται με άλλους αγρότες, οι οποίοι όμως ανήκουν στην ίδια κατηγορία συνήθως.


Αλήθεια εσείς σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες ανήκετε;

Αν ρίξουμε μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας για το 2007 θα δούμε πως πάρα πολλές εκμεταλλεύσεις ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, αφού το 37% του συνόλου των εκμεταλλεύσεων ανήκει σε ανθρώπους άνω των 65 ετών! Ενώ μόλις το 7% των εκμεταλλεύσεων ανήκαν σε ανθρώπους έως 35 ετών….

Πίνακας


Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ (2007)

Τα παραπάνω δεδομένα καλό είναι να αποτελέσουν τροφή για σκέψη για την ηγεσία του τόπου μας γιατί για να ενταχθούν όλο και περισσότεροι επαγγελματίες αγρότες στην 3η και 4η κατηγορία που προανέφερα, πρέπει αυτό το … 7% να ανεβεί σημαντικά

Το ευτύχημα, παρά τις δύσκολες καταστάσεις που περνά η χώρα μας, είναι πως όλο και περισσότεροι φίλοι αγρότες κατατάσσονται στην 3η και 4η κατηγορία. Θα έλεγα πως το ποσοστό εδώ τα τελευταία 10 χρόνια φαίνεται πως (ΕΥΤΥΧΩΣ!) αυξάνεται και ίσως αποτελεί ελπίδα για το μέλλον του κλάδου.

Ίσως μέσα από την κρίση γεννηθεί μια ευκαιρία και οι επιχειρηματίες - επαγγελματίες αγρότες να προχωρήσουν και να δείξουν το δρόμο σε τόσους άλλους νέους που ψάχνουν με τι να ασχοληθούν. Πάντως ένα είναι σίγουρο και στη γεωργία... επιτυχία χωρίς συνεχή επιμόρφωση και σκληρή δουλειά δεν έρχονται....

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Μελετητής
Λάρισα, 2410551326
www.infoagro.gr


Για την εφημερίδα ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;