Τι γίνεται με αξιολογήσεις των σχεδίων βελτίωσης, εγκρίσεις και πληρωμές τους;


Σήμερα 08/10/2019 η διαδικασία αξιολόγησης των σχεδίων στις περισσότερες περιφέρειες έχει προχωρήσει αρκετά και οι περισσότεροι αξιολογητές περιμένουν επίσημα τις τελευταίες διευκρινίσεις από το ΥΠΑΑΤ, σχετικά με τις τιμές ελκυστήρων. 

Η σχετική απόφαση εκδόθηκε τις τελευταίες μέρες και ορίζει οριζόντια μείωση 5% στην αξιολόγηση τιμής των ελκυστήρων σύμφωνα με την ποιο φθηνή από τις τρεις προσφορές που έχει καταθέσει ο υποψήφιος.

Μετά την απόφαση αυτή όλοι οι φάκελοι που περιέχουν δαπάνη αγοράς ελκυστήρα πρέπει να "ανοιχτούν" ξανά και να γίνει η παραπάνω προσαρμογή.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης, θα ακολουθήσουν γνωμοδοτικές επιτροπές και αφού τελειώσουν και αυτές θα βγουν τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα. Αυτή η διαδικασία εκτιμούμε πως δύσκολα θα συμβεί πριν τον Δεκέμβριο γιατί ο αριθμός των φακέλων είναι εξαιρετικά μεγάλος. 

Μετά τα προσωρινά αποτελέσματα θα ακολουθήσει η διαδικασία ενστάσεων η οποία θα διαρκέσει  20 μέρες τουλάχιστον. Να σημειώσουμε εδώ πως αναμένουμε αρκετές ενστάσεις λόγω της διαδικασίας αξιολόγησης όπου πολλές επενδύσεις βαθμολογήθηκαν από κάποιους αξιολογητές, ενώ σε αντίστοιχες άλλες περιπτώσεις αυτό δε συνέβη (π.χ. επενδύσεις καινοτομίας). 

Το θέμα των πληρωμών των σχεδίων βελτίωσης το οποίο αναφέρεται έντονα τις τελευταίες μέρες θα μας απασχολήσει αρκετά αργότερα. Για να συμβούν αυτές πρέπει να έχουν βγει τα οριστικά αποτελέσματα και να έχουν γίνει οι επενδύσεις. Επιπλέον, οι μελετητές θα πρέπει να καταθέσουν αίτημα πληρωμής, να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και μετά να σταλούν καταστάσεις πληρωμής. Πληρωμές πριν το καλοκαίρι το 2020 θα είναι πραγματικά δύσκολο να συμβούν με τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Μπορεί λοιπόν να έχουμε εξελίξεις και να έχει επανεκκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης αλλά ο δρόμος μέχρι τις πληρωμές παραμένει μακρύς.

Ίσως σας ενδιαφέρει:
Σεμινάριο Οικοτεχνίας στις 31 Οκτωβρίου από την εταιρεία μας.
Λεπτομέρειες εδώ: https://www.peroulakis.eu/2019/10/seminariooikotexnia.html

Περουλάκης Γιάννης
Σύμβουλος Επιχειρήσεων, ΜΒΑ
Λάρισα - 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;