Κατάλογος Ελκυστήρων και επιπτώσεις στα Σχέδια Βελτίωσης!


Πρόσφατα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έστειλες στου αξιολογητές των Σχεδίων Βελτίωσης κατάλογο με μοντέλα ελκυστήρων που φέρει τις πραγματικές τιμές (κατά το Υπουργείο) των ελκυστήρων.
Είναι γεγονός πως κατά την σύνταξη των φακέλων υποψηφιότητας οι προσφορές ακόμα και για ακριβώς ίδια μηχανήματα είχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους και φυσικά σε σχέση με τον κατάλογο του Υπουργείου, διαφορές προς τα πάνω, αλλά και προς το κάτω για ειδικούς όμως λόγους.

Το πρόβλημα όπως είναι φυσικό, το έχουν αυτοί που έχουν αυξημένες προσφορές και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό. Γιατί;

1. Γιατί χάνουν σημαντικό μέρος της επιδότησης που θα έπαιρναν για την αγορά των ελκυστήρων τους, αφού η τιμή αυτών μειώνεται σύμφωνα με τους πίνακες και κατά συνέπεια και το τελικό  εγκριθέν επιλέξιμο ποσό.
2. Αν είχαν επιλέξει την οδό της υπερτιμολόγησης για λόγους δικούς τους, είναι πολύ πιθανόν να έχουν απολέσει μόρια λόγω μείωσης του ποσοστού των βαθμολογούμενων δαπανών, επί του συνολικού προϋπολογισμού αυτού.
3. Με την υπερτιμολόγηση μηχανημάτων, το μέγιστο διαθέσιμο ποσό ανά φάκελο παραγωγού μειώνεται κατά το ποσό της υπερτιμολόγησης αυτών, ποσό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλους λόγους. 

Από τη μείωση δαπάνης ελκυστήρων που θα προκύψει από την χρήση του καταλόγου του Υπουργείου, θα γίνει εξοικονόμηση χρημάτων στον συνολικό προϋπολογισμό των σχεδίων βελτίωσης και όπως είναι φυσικό θα εγκριθούν τελικά και περισσότερο φάκελοι. 

Μένει να εξεταστεί αν οι κατάλογοι αυτοί αναρτήθηκαν με στοιχεία πραγματικής αγοράς ή αν όπως υποστηρίζουν οι έμποροι γεωργικών μηχανημάτων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. 


Δείτε εδώ τον σχετικό κατάλογο: https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%9D8%CE%9B4653%CE%A0%CE%93-%CE%A7%CE%974?inline=true

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;