Βιολογική Γεωργία: 37.000 πρωτόκολλα, μικρότερος ο πραγματικός αριθμός αιτήσεων - έντονο ενδιαφέρον - σύντομα τα αποτελέσματα!



Την Πέμπτη το βράδυ έκλεισε η περίοδος υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, έχοντας δοθεί περισσότερα από 37.000 πρωτόκολλα στις αιτήσεις αυτές. Ο αριθμός όμως τον τελικών αιτήσεων είναι αρκετά μικρότερος.

Ο αριθμός των αιτήσεων είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον αριθμό των πρωτοκόλλων που δόθηκαν γιατί όταν γινόταν τροποποίηση αίτησης κατά την υποβολή (δηλαδή αν άνοιγε και ξαναέκλεινε μια αίτηση) δινόταν και νέος αριθμός πρωτοκόλλου. Έτσι ένας παραγωγός που αναθεώρησε την αίτηση του δύο και τρεις φορές, δέσμευσε επί τοις ουσίας 2 και 3 πρωτόκολλα. Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως οι τελικές αιτήσεις θα είναι λογικά σημαντικά λιγότερες σε σχέση με τα πρωτόκολλα που δόθηκαν. Ένα μεγάλο ποσοστό παραγωγών μετέβαλαν την αίτηση τους, μέχρι τελικά να καταλήξουν στα αγροτεμάχια που επιθυμούν να εντάξουν στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας αρκετές φορές.

Όπως και να έχει πάντως, το ενδιαφέρον για άλλη μια φορά ήταν πολύ έντονο, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί οι παραγωγοί που έκανα αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας έχοντας πολύ χαμηλή βαθμολογία, όπως αυτή προέκυπτε από το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ελπίζοντας τελικά σε μια έγκριση όλων.  

Το έντονο ενδιαφέρον των γεωργών και κτηνοτρόφων για τα φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα προκαλείται:
  1. Από την ταχύτητα πληρωμών, που πλέον γίνονται κάθε χρόνο όπως προβλέπεται
  2. Το αφορολόγητο των ποσών αυτών 
  3. Από τις μικρές σχετικά δεσμεύσεις των παραγωγών σε σχέση με τις απολαβές που έχουν να λαμβάνουν σε περίπτωση έγκρισης τους. 
* χωρίς απαραίτητα όλα τα παραπάνω να λειτουργούν προς όφελος του αριθμού των παραγωγών που θα ενταχθούν σε αυτά τα μέτρα. 

Όσον αφορά τα αποτελέσματα, αυτά δεν αναμένεται να καθυστερήσουν γιατί ουσιαστικά οι λίστες βαθμολογίας είναι έτοιμες, αφού οι βαθμολογίες προκύπτουν άμεσα κατά την οριστικοποίηση των αιτήσεων των υποψηφίων παραγωγών, ενώ το αρχικά διαθέσιμο ποσό είναι δεσμευμένο από την προκήρυξη των σχετικών μέτρων. Έτσι η πρώτη ανάρτηση αποτελεσμάτων δύναται να γίνει και εντός 10 ημερών αν και εφόσον δεν υπάρχει κάποιο άλλο θέμα. 


Περουλάκης Γιάννης

Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;