Φαίνεται πως δε θα μειωθούν έως τα 28€, τα δικαιώματα στην επόμενη ΚΑΠ. Από τι θα εξαρτηθεί η μείωση των δικαιωμάτων;


Στο φύλλο της εφημερίδας ΑγροΈκφραση φιλοξενείται συνέντευξη του Κου Μελά με εκτιμήσεις του για την επόμενη ΚΑΠ. Από εκεί αναφέρουμε κάποια σημεία που κρίναμε ενδιαφέροντα. 
Σύμφωνα με την Αγροέκφραση λοιπόν, φαίνεται πως και στην επόμενη ΚΑΠ τα δικαιώματα δε θα κατέβουν μέχρι τα 28,4 €/στρ που είναι ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος. Κάτι τέτοιο όμως θα συμβεί αργότερα. 

Όσον αφορά την ελάχιστη και μέγιστη αξία των δικαιωμάτων φαίνεται πως ακόμα είναι νωρίς. Αξίζει να σημειωθεί πως στην ΚΑΠ που τρέχουμε τώρα, λίγο πριν την ενεργοποίηση αυτής προέκυψαν τελικά οι αξίες αυτές. 

Από τι θα εξαρτηθεί η μείωση των δικαιωμάτων;

Η μείωση των δικαιωμάτων θα εξαρτηθεί από:

1. Τα τελικά διαθέσιμα κονδύλια 
2. Από τις επιλέξιμες εκτάσεις της Ελλάδος, οι οποίες όσο περισσότερο μειωθούν, τόσο θα μειωθούν και τα διαθέσιμα κονδύλια. 

Η επόμενη ΚΑΠ θέτει το περιβάλλον ακόμα πιο ψηλά. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των κονδυλίων θα πρέπει να διατεθεί σε φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα όπως είναι βιολογική γεωργία, κτηνοτροφία, μείωση νιτρικών, κλπ. Πρέπει να γίνουν προσπάθειες να μειωθεί στη χώρα μας το ποσοστό αυτό γιατί οι ανάγκες σε επενδύσεις είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέσεις με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Λάρισα, 2410551326


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βιολογική γεωργία: Από 32€ στα 12,2€/στρ τα χειμερινά σιτηρά!

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...