Τέλειωσαν τα Σχέδια - υποθέσεις για το "πόσοι θα εγκριθούν, για τη βάση, για το πότε θα βγουν τα αποτελέσματα";


Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική υποβολή φακέλων υποψηφιότητας για τα επενδυτικά σχέδια βελτίωσης (υπο-μέτρο 4.1.1 και 4.1.3).

Ο ακριβής αριθμός φακέλων που υποβλήθηκαν δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός, παρόλα αυτά αυτός είναι σίγουρο πως είναι μεγάλος. 

Τα κυρίαρχα ερωτήματα αυτή τη στιγμή είναι πόσοι θα εγκριθούν, ποια περίπου θα είναι η βάση και πότε θα βγουν τα αποτελέσματα. 

Και στα τρία παραπάνω ερωτήματα είναι σίγουρο πως δε μπορεί να απαντήσει κανείς.

1. Πόσοι θα εγκριθούν;

Δε γνωρίζουμε πόσοι τελικά θα εγκριθούν γιατί δε γνωρίζουμε ποια θα είναι η συνολικά αιτούμενη δαπάνη, μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Μπορούμε να ξέρουμε κατά προσέγγιση μόνο. 

Επίσης δε γνωρίζουμε τα ποσά που θα προκύψουν από την υπερδέσμευση που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα γίνει και επίσης αν το υπουργείο θα χρησιμοποιήσει αργότερα αδιάθετα κονδύλια από άλλα μέτρα για την έγκριση όσων περισσότερων φακέλων γίνεται. 

2. Ποια θα είναι η βάση;

Στα πρώτα αποτελέσματα, όταν και θα προκύψουν οι επιλέξιμοι και οι επιλαχόντες, η βάση θα είναι σχετικά υψηλή. Πάλι δε μπορούν να γίνουν προβλέψεις γιατί δε μπορούμε να γνωρίζουμε τη βαθμολογία με την οποία υποβλήθηκαν οι φάκελοι πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Επίσης, η βαθμολογία βάσης από περιφέρεια, σε περιφέρεια θα διαφέρει. Μπορεί σε κάποιες περιφέρειες η βάση να είναι πάνω από 70 και σε άλλες πάνω από 50 ή ακόμα και το 45 αν το κονδύλι εκεί επαρκεί για να καλυφθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. 

Τέλος, εξαιτίας του ότι δε γνωρίζουμε τα ποσά της υπερδέσμευσης και τα αδιάθετα που θα προκύψουν, δε μπορούμε να γνωρίζουμε σε κάθε περιφέρεια τη βάση. 

3. Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα;

Μόλις κλείσαμε... ο όγκος των φακέλων προς αξιολόγηση είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά. Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος αρκετός, γιατί εκτός του όγκου, πρέπει να ενημερωθούν επί του έργου και οι ίδιοι οι αξιολογητές. Οπότε αναμονή και υπομονή. 

 όσοι θέλετε να λαμβάνετε τα σημαντικότερα άρθρα μας με email πατήστε εδώ

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;