"Έλεγχοι Νιτρορύπανσης": "Πονηροί" ή αποτυχία;


Συνεχίζονται οι προενταξιακοί έλεγχοι για το πρόγραμμα μείωσης νιτρικών και όπως ανακοινώνεται φαίνεται πως πολλοί παραγωγοί δε μπορούν να τεκμηριώσουν την άρδευση για πολλά αγροτεμάχια για τα οποία αιτήθηκαν ένταξης. 

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που είδαν το πρόγραμμα μείωσης νιτρικών ως μια ευκαιρία για να εισπράξουν ένα πρόσθετο εισόδημα και μάλιστα αφορολόγητο. Μπορεί οι ίδιοι να σκέφτηκαν λάθος αλλά όταν η προκήρυξη η ίδια έχει κενά και σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις κάτι τέτοιο, τότε δε φταίει μόνο ο παραγωγός που σκέφτηκε "πονηρά" αλλά και ο νομοθέτης που άφησε κενά για τέτοιες "σκέψεις". Αν συνυπολογίσει κανείς και την οικονομική κρίση, η ζήτηση για ένα τέτοιο πρόγραμμα, χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις, μάλλον θα είναι τεράστια. 

Τα αποτελέσματα ελέγχων σε πολλές περιοχές δείχνουν ότι πολύ μεγάλο ποσοστό παραγωγών ενέργησαν "πονηρά" ή δε μπορούν να αποδείξουν με βάση τις διαδικασίες ελέγχου ότι τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια αρδεύονται. 

Υπάρχουν όμως πολλά θέματα και φαίνεται πως και η διαδικασία αυτή ελέγχου μάλλον χωλαίνει σε πολλά σημεία. Το σημαντικότερο όλων κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι η καθυστέρηση έλεγχου αιτήσεων ανανεώσεων αδειών. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν αιτήσεις ανανέωσης αδειών από το 2012 που δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί. Με βάση αυτές, λοιπόν τις αιτήσεις γίνεται σήμερα ο προενταξιακός έλεγχος και κρίνεται η δυναμική όσων μπορούν ή όχι να αρδεύσουν τα αγροτεμάχια για τα οποία αιτούνται ένταξης. 

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μάλλον σύγχυση στους συναδέλφους των ΔΑΟΚ (που ενώ τους άφησαν εκτός προκήρυξης, τώρα τους ζητάν εμμέσως να δώσουν λύσεις, χωρίς μάλιστα να έχουν στοιχεία για τα σημεία ελέγχου) αλλά και στους παραγωγούς γιατί δε ξέρουν πως να αντιδράσουν από εδώ και στο εξής. Για τις ψευδείς βεβαιώσεις δήμων και κοινοτήτων που αναφέρουν πολλά sites δεν έχουμε στοιχεία οπότε και δε το αναλύουμε περαιτέρω. 

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως η καλλιεργητική περίοδος "τρέχει"... οι δηλώσεις ΟΣΔΕ για το 2018 σε λίγο ολοκληρώνονται και τα οριστικά αποτελέσματα ακόμα δεν έχουν αναρτηθεί ώστε να γνωρίζουν οι παραγωγοί τι να δηλώσουν στην ΕΑΕ 2018, από την οποία θα προκύψει και η πληρωμή όσων και εάν τελικά ενταχθούν!

Το ερώτημα είναι το εξής: όταν έχεις τόσο μεγάλο ποσοστό ευρημάτων, φταίνε μόνο οι παραγωγοί ή είναι μια απτή απόδειξη της αποτυχίας της συγκεκριμένης προκήρυξης και αντί να προλαμβάνουμε, τρέχουμε τώρα να διορθώσουμε;

* Υ.Γ. ακούγεται ακόμα και συνολική ανάκληση του προγράμματος, όπως έγινε με τη βιολογική κτηνοτροφία το 2017 (μπορεί να είναι και φήμες, αλλά όπου υπάρχει καπνός σίγουρα κάτι σιγοκαίει από κάτω...)

 * όσοι θέλετε να λαμβάνετε τα σημαντικότερα άρθρα μας με email πατήστε εδώ

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;