Σχέδια Βελτίωσης: Τα μόρια θα καταστρέψουν κόσμο...


Τα σχέδια βελτίωσης βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι υποψήφιοι ψάχνουν με αγωνία πως θα ανεβάσουν τα μόρια τους και φαίνεται πως είναι πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα για ένα μόριο παραπάνω.

Παρά τη διαβεβαίωση από το ΥΠΑΑΤ ότι τα ποσά της υπερδέσμευσης θα καλύψουν τις περισσότερες αιτήσεις, οι υποψήφιοι δε πείθονται και γυρνούν από μελετητή, σε μελετητή για να ακούσουν τη βαθμολογία τους ξανά και ξανά. Βέβαια συχνά πυκνά τα μόρια διαφέρουν από μελετητή, σε μελετητή χωρίς τελικά ο ίδιος ο παραγωγός να μπορεί να βγάλει συμπέρασμα για τις πιθανότητες ένταξης του.

Είναι πάντως σχεδόν σίγουρο πως για πρώτη φορά θα γίνει αγορά μηχανημάτων που μάλλον δε θα χρησιμοποιηθούν πλήρως ποτέ, αφού οι περισσότεροι κυνηγάνε τα μόρια της καινοτομίας με αποτέλεσμα χρήματα να χαθούν από τις αποσβέσεις αυτών των μηχανημάτων και τελικά ο λογαριασμός θα επιστρέψει πάλι στον παραγωγό. (Διαβάστε πως οι αποσβέσεις μπορούν να καθορίσουν την επένδυση)

Επίσης, θα φυτευτούν μεγάλες εκτάσεις με μόνιμες φυτείες. Πολλοί είναι αυτοί που θα επενδύσουν σε μόνιμες φυτείες έστω και αν δεν θα ασχοληθούν ποτέ με αυτές για να πάρουν επίσης τα σχετικά μόρια.

Δε θα αναφέρω και άλλα διάφορα που προτίθενται πολλοί να κάνουν για να εγκριθεί τελικά το σχέδιο τους, πάντως όλοι όσοι θα κινηθούν με αποκλειστικό γνώμονα την έγκριση και όχι την βελτίωση της βιωσιμότητας της εκμετάλλευσης τους είναι πολύ πιθανό να συναντήσουν έντονα προβλήματα ρευστότητας στο άμεσο μέλλον, μετά την πολυπόθητη έγκριση τους. 

Όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν τη βάση ψηλά σε πρώτη φάση, πριν δοθεί το ποσό της υπερδέσμευσης, αλλά ταυτόχρονα θα δούμε και πολλά σχέδια να μην υλοποιούνται στο μέλλον με αποτέλεσμα μεγάλα ποσά να μείνουν αδιάθετα.

Δυστυχώς, φαίνεται πως για τους περισσότερους, όλος ο σχεδιασμός γίνεται με βάσει την αύξηση των μορίων άρα και τις πιθανότητες έγκρισης τους και όχι με βάσει τις πραγματικές ανάγκες των εκμεταλλεύσεων των παραγωγών.

Τελικά, πάμε για αναβάθμιση των εξοπλισμών των εκμεταλλεύσεων;

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ολοκληρωμένη διαχείριση Ζαχαροτεύτλων – Κάτι γίνεται…

Νέοι Αγρότες... Προϋποθέσεις, Βαθμολογία, Ποσά

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;