"Νιτρορύπανση": Μπορεί να γίνει πρόβλεψη για τη βάση;


Το πρόγραμμα μείωσης νιτρικών φαίνεται πως θα κλείσει στις 16/2/2018 εκτός και αν πάρει ελάχιστες μέρες παράταση.

Το ερώτημα της βάσης έχει αρχίσει να προβληματίζει πολλούς υποψηφίους και προβλέψεις έχουν αρχίσει να γίνονται από παραγωγούς, μελετητές και λοιπού εμπλεκομένους.

Είναι όμως δυνατόν να γίνει πρόβλεψη της βάσης;

Κατά τη γνώμη μου δε μπορεί κανείς να προβλέψει ποια θα είναι τελικά βάση για το πρόγραμμα μείωσης νιτρικών. Αυτό δε μπορεί να γίνει γιατί τα μόρια σε σχέση με τα στρέμματα ποικίλουν. Για παράδειγμα υπάρχουν παραγωγοί με 15 μόρια και 150 στρέμματα  αίτησης και υπάρχουν και παραγωγοί με 15 μόρια και 400 στρέμματα αίτησης. Οι δύο αυτοί παραγωγοί ισοβαθμούν ενώ δεσμεύουν διαφορετικό ύψος προϋπολογισμού.

Επίσης, είναι αδύνατο να κάνουμε συγκρίσεις με το προηγούμενο πρόγραμμα μείωσης νιτρικών ώστε να κάνουμε πρόβλεψη των αιτηθέντων στρεμμάτων και αυτό γιατί σε αυτή την προκήρυξη θα μπουν πολλά στρέμματα ξηρικών αγροτεμαχίων που απλώς χαρακτηρίστηκαν στο ΟΣΔΕ ποτιστικά με τους όποιους κινδύνους μπορεί να έχει αυτός ο χαρακτηρισμός (Διαβάστε εδώ). Οι εντάξεις αυτές θα απορροφήσουν ένα πολύ σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού επίσης. 

Με απλά λόγια δεν υπάρχει μια σταθερή μεταβλητή για να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα και όλοι όσοι αυτή τη στιγμή έχουν έστω και μισό μόριο μπορούν να ελπίζουν... από την άλλη η ζήτηση είναι πάρα πολύ μεγάλη και οι εντάξεις θα είναι λιγότερες του αναμενομένου για πολλούς λόγους που έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο. (Διαβάστε εδώ)

*όσοι θέλετε να σας έρχονται τα άρθρα μας με email διαβάστε εδώ: Εγγραφή στο www.peroulakis.eu

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;