Βιολογική: Περισσότερες από 40.000 απορρίψεις - χωρίς ευθύνες κανείς ;


Φήμες και πληροφορίες αναφέρουν για απόρριψη περίπου 45-50.000 αιτήσεων και εγκρίσεων έως και 10.000 αιτήσεων.

Αλλά ας δούμε λίγο τα γεγονότα. Υπάρχουν προκηρύξεις που τρέχουν και από το ΕΣΠΑ και συνήθως έχουμε μεγάλα ποσοστά απορρίψεων. 

Για το ΠΑΑ (Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης ) κάτι τέτοιο, δεν είχε συμβεί μέχρι σήμερα, τα τελευταία 10 χρόνια τουλάχιστον! Φαίνεται όμως, πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να συμβεί τελικά κάτι τέτοιο (με απορρίψεις περισσότερων των 50.000 αιτήσεων) και με τον πιο άσχημο ίσως τρόπο.

Γιατί όμως άσχημο;

Είναι θεμιτό να κόβονται αιτήσεις επειδή δεν υπάρχει ο απαραίτητος προϋπολογισμός... δηλαδή να βγαίνουν τα αποτελέσματα... να απορροφώνται όλα τα διαθέσιμα κονδύλια ... και μετά να ανακοινώνονται οι επιλαχόντες και οι απορριπτόμενοι.   

Στην περίπτωση του προγράμματος βιολογικής γεωργίας που τρέχει φαίνεται πως θα συμβεί κάτι πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά δεδομένα. Θα έχουμε απορριφθέντες σε ποσοστό που θα ξεπεράσει το 70% και 80% και ταυτόχρονα θα περισσέψουν περισσότερα από το 70% των διαθέσιμων χρημάτων!!! (Ελληνική καινοτομία...) 

Αξίζει να σημειωθεί πως για να τρέξει η παρούσα προκήρυξη εργάσθηκαν άνθρωποι πλέον των ωραρίων τους, πλήρωσαν παραγωγοί χρήματα για τις αιτήσεις τους, ακόμα και καλλιέργειες προγραμματίστηκαν βάσει προγράμματος για τα επόμενη έτη. 

Που οφείλονται όλα τα παράλογα;

Καταρχήν, όταν στήθηκε όλο αυτό το πρόγραμμα δεν εισακούστηκαν οι φωνές πολλών που έχουν επαφή με τους παραγωγούς και την Ελληνική παραγωγή γενικότερα. Αυτοί είναι οι γεωπονικοί σύλλογοι, οι γεωπόνοι μελετητές, οι φορείς πιστοποίησης, σύλλογοι βιοκαλλιεργητών και λοιποί φορείς. Όλοι αυτοί λοιπόν τόνιζαν την απουσία κριτηρίων βαθμολόγησης και την προχειρότητα με την οποία στήθηκε η παρούσα προκήρυξη. Εν απουσία αυτών των κριτηρίων δεν μπορεί να γίνει επί της ουσίας καμία βαθμολόγηση. Μοναδικό κριτήριο είναι ο χαρακτηρισμός περιοχών Νatura, το οποίο και δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα γιατί ολόκληρες περιοχές αυτομάτως αποκλείονται, ενώ όσοι τυχεροί έχουν αγροτεμάχια μέσα σε τέτοιες περιοχές θα είναι οι "εκλεκτοί - τυχεροί" της παρούσας προκήρυξης. 

Επίσης, καταργήθηκε το Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ("βγάζοντας" και τις ΔΑΟΚ από το παιχνίδι) για να επιτύχουν επιτάχυνση πληρωμών και αντί αυτού ακύρωσαν το μοναδικό εργαλείο με βάση το οποίο θα μπορούσαν να κάνουν προγραμματισμό πληρωμών. Για αυτό και σήμερα, ακούμε για απαίτηση υπέρογκων ποσών για την έγκριση των περισσοτέρων αιτήσεων, ενώ στην πραγματικότητα ο απαιτούμενος προϋπολογισμός θα είναι κατά πολύ λιγότερος. 

Δεν απαιτήθηκε επί της ουσίας πουθενά η υπογραφή του γεωπόνου στην σύνταξη των αιτήσεων ένταξης, με αποτέλεσμα να συντάσσουν αιτήσεις άσχετοι με το χώρο, λέγοντας στους παραγωγούς πως δεν θα υπάρχει έλεγχος και η διαδικασία είναι τυπική... παρουσιάζοντας το μέτρο της βιολογικής γεωργίας - κτηνοτροφίας ως καθαρά εισπρακτικό. 

Με τις παρατάσεις πολλαπλασιάστηκαν οι αιτήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως με την κανονική λήξη του προγράμματος είχαμε περίπου 45.000 πρωτόκολλα και με την οριστική λήξη, μετά τις παρατάσεις, αυτά ξεπέρασαν τα 65.000!

Τι επιπλέον επιπτώσεις θα υπάρξουν;

Καταρχήν και επαναπροκήρυξη να γίνει, με ορθολογικά κριτήρια πλέον, είναι σίγουρο πως θα χαθεί μια ολόκληρη χρονιά πληρωμών (πλην των τυχερών που προανέφερα...) και αυτό γιατί μέχρι να συνταχθούν τα κριτήρια αυτά, να γίνουν οι αιτήσεις, να βγουν τα αποτελέσματα, θα έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ την 15η Μαΐου, οπότε και θα είναι και η τελευταία μέρα για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. 

Υπάρχει ένα κενό στο τι θα κάνουν οι πιστοποιητικοί οργανισμοί, των οποίων το προσωπικό δούλεψε καθημερινές και ολόκληρα Σαββατοκύριακα ακατάπαυστα για να προλάβει τις προθεσμίες. Αυτοί έχουν δεχθεί χιλιάδες αιτήσεις παραγωγών που θα πρέπει τελικά να ακυρώσουν αν και εφόσον οι αιτήσεις αυτών δεν εγκριθούν.

Και μη ξεχνάτε πως έρχεται και το πρόγραμμα μείωσης νιτρικών με προϋπολογισμό στο 1/4 περίπου αυτού των βιολογικών... εκεί και αν έχουμε απορρίψεις λοιπόν... 

Αλήθεια για όλο αυτό δε φέρει κανείς ευθύνη; Αναρωτιέμαι πραγματικά... 

Ελπίζω να βρεθεί μια λύση την τελευταία στιγμή και να ακυρώσουν όσα μέχρι σήμερα αναφέρω στο παρόν άρθρο... 


Περουλάκης Γιάννης
Σύμβουλος Επιχειρήσεων 

  

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;