Brexit: Ποιες είναι οι συνέπειες στην ελληνική γεωργική οικονομία;


Η διατάραξη των εμπορικών σχέσεων είναι η πρώτη και άμεση συνέπεια του BREXIT αν και εφόσον συμβεί αυτό (μιας και το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα και όχι δεσμευτικού).
Οι εξαγωγές της χώρας μας προς το Ηνωμένο Βασίλειο αγγίζουν τα 2,5 δις ευρώ ετησίως και αποτελούν το 1,4% του ΑΕΠ. Οι εξαγωγές αυτές αφορούν κυρίως αγροτικά προϊόντα είτε φρέσκα είτε μεταποιημένα. 

Πριν καν γίνει το Brexit και μόνο στο άκουσμα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος η αγγλική λίρα, υποτιμήθηκε έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Αν έρθει τελικά το Brexit η υποτίμηση του βρετανικού νομίσματος θα είναι πολύ σημαντική μετά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ και αυτομάτως τα ευρωπαϊκά και μέσα σε αυτά και τα ελληνικά τρόφιμα θα γίνουν ακριβότερα για τους Βρετανούς.

Έτσι η αύξηση των τιμών των Ευρωπαϊκών προϊόντων (και κατά συνέπεια και των Ελληνικών), σε συνδυασμό και με την μείωση της αγοραστικής δύναμης των Βρετανών (λόγω της υποτίμησης του νομίσματος) θα πλήξουν τις ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Αυτή η εξέλιξη είναι άλλη μια δυσμενής εξέλιξη για την Ελληνική γεωργία και έρχεται μέσα σε μια περίοδο έντονης κρίσης για τη χώρα μας συνολικά. 


Διαβάστε επίσης:


Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;