Ομάδες: Βοήθεια για τους "μικρούς" υπό προϋποθέσεις...


Στις μέρες μας οι μικροί  παραγωγοί (όσων αφορά τη δυναμικότητα της εκμετάλλευσης) δε μπορούν να κερδίσουν πολλά… και αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί είναι «μικροί».
Αυτό οφείλεται στο ότι οι μικροί παραγωγοί δε μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις των μεγάλων προμηθευτών, το κόστος εμπορίας (marketing) και γενικά είναι αδύνατον για αυτούς να φτάσουν μεγάλες αγορές και να ανέβουν επίπεδο. Επίσης στις περισσότερες από τις μεγάλες αγορές ζητούν πιστοποιητικά ποιότητας.

Η πιστοποίηση μεμονωμένου παραγωγού έχει υψηλό κόστος και συνήθως από το μικρό παραγωγό το κόστος αυτής είναι αδύνατον να καλυφθεί. Μπορεί τα προϊόντα των παραγωγών αυτών να είναι αρίστης ποιότητας, αλλά δυστυχώς χωρίς τα πιστοποιητικά δεν υπάρχουν αποδείξεις για αυτήν.
Απάντηση σε όλα αυτά είναι η δημιουργία ομάδων παραγωγών, συνεταιρισμών, συντεχνιών, κλπ. Πολλοί μικροί παραγωγοί μαζί μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις των προμηθευτών, το κόστος marketing καθώς επίσης και τα έξοδα πιστοποίησης των προϊόντων τους. Η επιτυχία τέτοιων προσπαθειών είναι δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη.

Στη χώρα μας η συμμετοχή του κράτους σε τέτοιες προσπάθειες είναι σχεδόν μηδαμινή. Εδώ δίνονται κάποια «ευρωπαϊκά χρήματα» σε τέτοιες προσπάθειες, χωρίς όμως να υπάρχει καμιά περαιτέρω κατεύθυνση. Οι παραγωγοί καλούνται μόνοι να βρουν τους βέλτιστους δυνατούς τρόπους αξιοποίησης αυτών των κεφαλαίων.

Τι γίνεται στης Η.Π.Α. ;

Σε ανεπτυγμένες χώρες όπως οι Η.Π.Α. η βοήθεια του κράτους είναι σημαντική σε κάθε είδους τέτοια προσπάθεια. Μερικές από τις ενέργειες που γίνονται εκεί είναι οι παρακάτω:
  • Το υπουργείο γεωργίας των Η.Π.Α  (U.S.D.A) επιδοτεί το κόστος πιστοποιήσεων των μικρών παραγωγών, ώστε να μπορούν να παραχθούν ποιοτικά, πιστοποιημένα προϊόντα
  • Επίσης, επιδοτείται κάθε είδους ιδιωτικό πρότυπο ποιότητας που μπορεί να στήσει η οποιαδήποτε ομάδα, συνεταιρισμός παραγωγών.
  • Οι ομάδες παραγωγών επιδοτούνται για να κάνουν εκθέσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με σκοπό να προβάλουν τα προϊόντα τους και να τα τοποθετήσουν σε νέες αγορές.
  • Το κράτος διοργανώνει δωρεάν εκπαιδεύσεις για τις ομάδες παραγωγών σε διάφορα θέματα όπως τεχνολογία τροφίμων, marketing, βιολογικής γεωργίας, και άλλα
Στη χώρα μας ο μέσος κλήρος είναι μικρός, έως πολύ μικρός. Οι Έλληνες παραγωγοί όσο πιο γρήγορα αντιληφθούν ότι πρέπει να συνεργαστούν τόσο πιο πολλές πιθανότητες θα έχουν να σωθούν….

Διαβάστε επίσης:


Η ΠΟΛΥΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ως παράγοντας διασφάλισης του γεωργικού εισοδήματος



Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Σύμβουλος Αγροτικών επιχειρήσεων 
Λάρισα, 6942692048
http://peroulakis.blogspot.gr
https://www.facebook.com/infoagroperoulakis 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;