Μελισσοκόμος... Εύκολο;

Local Beekeepers React to Plan to Save Bees, Other Pollinators from Flickr via Wylio
© 2014 KOMUnews, Flickr | CC-BY | via Wylio
Πολλοί είναι αυτοί που τελευταία σκέφτονται να ξεκινήσουν την ενασχόληση τους με τη μελισσοκομία. Πόσο εύκολο είναι κάτι τέτοιο;

Καταρχήν για να γίνει κάποιος μελισσοκόμος χρειάζεται κεφάλαιο. Για την ερασιτεχνική ενασχόληση, αυτό μπορεί να μην είναι σημαντικό, για την επαγγελματική όμως ενασχόληση τα «νούμερα» ανεβαίνουν σημαντικά και για το λόγο αυτό στο άρθρο αυτό θα αναφερθώ κυρίως στον επαγγελματία μελισσοκόμο. 

Αλήθεια τι μπορεί να χρειάζεται μια μελισσοκομική επιχείρηση;

Εξοπλισμός

Εκτός από τα μελίσσια.... Παίρνεις μάσκα, γάντια και τελείωσες; Φυσικά και όχι. Ο εξοπλισμός που ο μελισσοκόμος χρησιμοποιεί καθημερινά είναι μάσκα, προστατευτικά γάντια, καπνιστήρι για την επιθεώρηση κυψελών, ξέστρο (βοηθητική λαβή) για το άνοιγμα των κυψελών και την ευκολότερη εξαγωγή των κηρηθρών.

Στον τρύγο χρησιμοποιούμε το μαχαίρι απολέπισης για να κόψουμε τη λεπτή στρώση της κηρήθρας πριν την εξαγωγή μελιού, το μελιτοεξαγωγέα μέσα με τον οποίο θα βγάλουμε το μέλι μας και ανοξείδωτα βαρέλια μέσα στα οποία θα μπει το μέλι κατά την αποθήκευση του. 

Ανοξείδωτο Βαρέλι
Μαχαίρι απολέπισης 


μελιτοεξαγωγέας
Εκτός από τα εργαλεία του τρύγου, ο μελισσοκόμος χρειάζεται πολλά επιπλέον εργαλεία για την συντήρηση του εξοπλισμού (βαφές κυψελών, σύρματα, απεντομώσεις κυψελών και άλλα).

Φυσικά για να γίνουν όλες αυτές οι εργασίες, είτε συντήρησης κυψελών, είτε εξαγωγής μελιών, είτε αποθήκευσης όλου του εξοπλισμού (πατώματα, κυψέλες, υλικά συσκευασίας, και άλλα), χρειάζεται και ένας χώρος ο οποίος θα αποτελέσει την έδρα του μελισσοκομείου. Οι διαστάσεις του χώρου αυτού ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες και το μέγεθος τους μελισσοκομείου (συνήθως ο χώρος αυτός για ένα μέσο μελισσοκομείο δε ξεπερνά τα 100 τ.μ.) 

Είναι απαραίτητο στο χώρο αυτό να τηρούνται όλες οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής σύμφωνα με τις αρχές του HACCP.

Εκτός από όλα τα παραπάνω είναι φυσικά απαραίτητο και ένα αυτοκίνητο, το μελισσοκομικό αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των μελισσοσμηνών αλλά και για τις πάσης φύσεως μελισσοκομικές εργασίες. 

Εργασία

Εκτός από όλα τα παραπάνω χρειάζεται και δουλειά.. δουλειά χωρίς πρόγραμμα.Έχοντας μια μεγάλη μελισσοκομική μονάδα ξεχνάς τις καλοκαιρινές διακοπές γιατί τότε οι απαιτήσεις σε εργασία είναι κορυφώνονται. 

Το χειμώνα κάνουμε επαναλαμβανόμενες επιθεωρήσεις στο μελισσοκομείο μας, ταΐζουμε τα μελίσσια μας, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο και από την άνοιξη αρχίζουν οι μεταφορές για το "κυνήγι" της ανθοφορίας. Αν δεν γίνει το κυνήγι αυτό δε μπορεί κάποιος να περιμένει μεγάλες αποδόσεις το καλοκαίρι, οπότε γίνεται και ο τρύγος... 

Εκπαίδευση

Το να είσαι επαγγελματίας μελισσοκόμος δεν είναι απλό πράγμα... χρειάζεται διαρκής εκπαίδευση και ενημέρωση για διάφορα θέματα (ασθένειες, πρακτικές και άλλα). Αυτή μπορεί να έρθει είτε από παλιότερους μελισσοκόμους, είτε από επίσημους φορείς, είτε μέσω βιβλίων ή ακόμα και μέσω του διαδικτύου διαβάζοντας διάφορα μελισσοκομικά site ή ακόμα βλέποντας video στο youtube σχετικά με την άσκηση της μελισσοκομίας ανά των κόσμο.

Κίνδυνοι 

Κίνδυνοι υπάρχουν; Φυσικά και υπάρχουν κίνδυνοι. Οι μέλισσες είναι ζωντανοί οργανισμοί και όπως κάθε ζωντανός οργανισμός έχουν και αυτές τις ασθένειες τους. Αυτές οι ασθένειες μπορεί να οδηγήσουν στη μείωση της παραγωγής ή ακόμα και στον αφανισμό μεγάλου μέρους του μελισσοκομικού πληθυσμού.

Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για μερικές από αυτές ( http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/animal-production/bees-honey/2346-asthenies-melisson

Επίσης, υπάρχουν διάφοροι φυσικοί εχθροί, όπως για παράδειγμα είναι οι αρκούδες, οι οποίες λατρεύουν το μέλι. Συχνά πυκνά συναντούμε επιθέσεις από αρκούδες σε μελισσοκομία, οι οποίες και προκαλούν καταστροφές.


Μέσα σε όλα αυτά δε πρέπει να αγνοούμε και το παράγοντα "Φυσικές συνθήκες - Κλίμα". Αν ο καιρός δεν ευνοήσει τότε μπορεί να έχουμε φυσικές ή και οικονομικές καταστροφές στο μελισσοκομείο. 

Για παράδειγμα ένας πολύ κρύος χειμώνας, μπορεί να ανεβάσει το κόστος παραγωγής γιατί θα πρέπει να ταΐζουμε το μελισσοκομείο μας περισσότερο και συνάμα ένα δροσερό καλοκαίρι με χαμηλή υγρασία δεν ευνοεί την μελιτοέκκριση με αποτέλεσμα να μειώνεται και η παραγωγή μελιού από το μελισσοκομείο μας.  Οι δύο παραπάνω φυσικοί παράγοντες μειώνουν τελικά τα χρήματα στο πορτοφόλι του επίδοξου μελισσοκόμου.

Επιδοτήσεις υπάρχουν;

Ο νέος μελισσοκόμος μπορεί να επιδοτηθεί από το πρόγραμμα νέων αγροτών όταν αυτό προκηρυχθεί. Για να διαβάσετε για τις προϋποθέσεις ένταξης και το πριμ που λίγο έως πολύ θα είναι ίδιες με την προκήρυξη του 2014 εδώ: http://peroulakis.blogspot.gr/2013/11/2013-video.html  

Επίσης νέοι και παλιοί μπορούν να αξιοποιήσουν τα σχέδια βελτίωσης, όταν αυτά προκηρυχθούν, για την αγορά όλου του εξοπλισμού τους και του μελισσοκομικού τους αυτοκινήτου με επιδότηση που μπορεί να φτάσει έως και το 60%.

Κλείνοντας θα έλεγα ότι το να γίνεις μελισσοκόμος δεν είναι και τόσο εύκολο, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο. Υπομονή και επιμονή χρειάζεται γιατί οι αποτυχίες θα είναι πιο συχνές και πιθανές στην αρχή...

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Σύμβουλος Αγροτικών επιχειρήσεων 
Λάρισα, 6942692048
http://peroulakis.blogspot.gr
https://www.facebook.com/infoagroperoulakis 






Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;