Από πόσα μόρια και πάνω είμαι σίγουρος στα Σχέδια Βελτίωσης;


Σχέδια βελτίωσης και βάση είναι καθημερινό θέμα συζήτησης στα μελετητικά γραφεία αλλά και στα καφενεία.
Από πόσα μόρια και πάνω είναι σίγουρος κάποιος παραγωγός λοιπόν;

Μερικοί λένε πάνω από 68, άλλοι πάνω από 70, κάποιοι άλλοι πάνω από 75 κάποιοι άλλοι λένε πως θα εγκριθούν τελικά όλοι. 

Η αλήθεια είναι πως πραγματικά κανείς δε μπορεί να ξέρει και κανείς δε μπορεί να κάνει υποθέσεις παίζοντας με τα νεύρα των παραγωγών που έχουν μπει στη διαδικασία αυτή εδώ και 8 μήνες. 

Σίγουρα αν δεν αλλάξει κάτι η βάση σε κάθε περιφέρεια θα είναι σχετικά υψηλά. Ειδικά σε περιφέρειες με μεγάλο αριθμό υποψηφίων. Επίσης είναι δύσκολο (δε ξέρω αν τελικά είναι και ακατόρθωτο) να βρεθούν πόροι για να καλυφθούν τόσες αιτούμενες δαπάνες.

Μέσα σε όλα αυτά δεν είναι και λίγοι αυτοί που αποφασίζουν να καταθέσουν φάκελο υποψηφιότητας γιατί μέχρι να βγει η επόμενη προκήρυξη δε θα είναι μάλλον δικαιούχοι λόγω ηλικιακών κριτηρίων ή γιατί τα σχέδια βγαίνουν κάθε 5 με 7 έτη (τα προηγούμενα ήταν το 2011) και θέλουν όπως και να έχει να δοκιμάσουν την τύχη τους. 

Όπως και να έχει πάντως, πρέπει οι φίλοι παραγωγοί να καταλάβουν πλέον πως έχουμε μπει σε μια εποχή που δε θα εγκρίνονται όλοι. Αυτό έγινε με το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, με το πρόγραμμα μείωσης νιτρικών. Εξαίρεση αποτέλεσε το πρόγραμμα νέων αγροτών όπου εγκρίθηκαν όλοι τελικά και για αυτό ίσως κάποιοι καταθέτουν φάκελο για τα επενδυτικά σχέδια βελτίωσης ούτως ή άλλως. 

Πάντως η πορεία οριστικοποιήσεων φακέλων συνεχίζεται με τους μελετητές να δίνουν προτεραιότητα στους φακέλους που είναι πλήρεις.  

Για τη βάση μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

* όσοι θέλετε να λαμβάνετε τα σημαντικότερα άρθρα μας με email πατήστε εδώ

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βιολογική γεωργία: Από 32€ στα 12,2€/στρ τα χειμερινά σιτηρά!

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...