Γιατί είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ο... ῾Ντεμέκ῾μελετητής;


Κυριακή σήμερα και σκέφτηκα να γράψω πιο χαλαρά σχετικά με τις επιλογές των αγροτών, όσων αφορά τη συμβουλευτική...

Την τελευταία εβδομάδα δεχθήκαμε στο γραφείο μας πολλές κλήσεις από υποψήφιους νέους αγρότες, οι οποίοι μας ρωτούσαν με αγωνία τι να δηλώσουν στις δηλώσεις ΟΣΔΕ τους, ώστε να είναι καλυμμένοι για το πρόγραμμα νέων αγροτών αλλά και για τα σχέδια βελτίωσης. Το ίδιο συμβαίνει φαντάζομαι και σε όλους τους συναδέλφους γεωπόνους μελετητές. 

Η απάντηση μου στις ερωτήσεις αυτών των ανθρώπων είναι ῾Γιατί δεν απευθύνεσαι στο μελετητή σου;᾽και ακούω συνήθως ότι έφτιαξε το φάκελο τους κάποιος που δεν είναι μελετητής, κάποιος που έκανε φορολογικές δηλώσεις ή δηλώσεις ΟΣΔΕ και δεν είναι γεωπόνος... και ασχολήθηκε πρώτη φορά με το αντικείμενο ή κάποιος που τους πήρε πολύ λίγα χρήματα σε σχέση με τους άλλους μελετητές και άλλα τέτοια... 

Φυσικά και έχουμε τη διάθεση να βοηθήσουμε αυτό το κόσμο, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάνει πολύ κακό σχεδιασμό σε ότι αφορά την εκμετάλλευση τους. Ειδικά στο τελευταίο πρόγραμμα νέων αγροτών, αναλύοντας την υφιστάμενη κατάσταση τους, παρατηρούμε ότι αυτή είναι τουλάχιστον καταστροφική για τους περισσότερους από αυτούς για πολλούς και διαφόρους λόγους. Ας δούμε μερικά από αυτούς που συναντάμε συνήθως:
  1. Έχουν δημιουργήσει εκμεταλλεύσεις πολύ μεγάλες, χωρίς να υπάρχει λόγος, με αποτέλεσμα να πρέπει να τις διατηρήσουν αυτές για όλη την τριετία ή και τετραετία
  2. Οι πολύ μεγάλες εκμεταλλεύσεις ταυτόχρονα δημιουργούν και μικρές προϋποθέσεις ένταξης στα σχέδια βελτίωσης που περιμένουμε εντός των επόμενων μηνών. 
  3. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι βαθμολογία που συγκεντρώνουν αυτοί οι παραγωγοί είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτή που τους είπαν οι ... ῾Ντεμέκ῾... μελετητές...
  4. Αυτοί οι ῾μελετητές῾μετά τη σύνταξη του φακέλου δεν παρέχουν καμιά υποστήριξη στον παραγωγό... ενώ αντίθετα θα έπρεπε να το ῾ζαλίζουν῾ στα τηλέφωνα για να υλοποιήσουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευθεί! 
  5. Δεν έχουν τη γνώση των άλλων προγραμμάτων και δεν κατευθύνουν το παραγωγό με στόχο τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση όλων των προκηρύξεων. 
  6.  Και άλλα πολλά ...
Κλείνοντας θα πω, πως σε πολλά προγράμματα, είτε αυτά είναι του ΠΑΑ, είτε του ΕΣΠΑ, η σύνταξη αυτού καθ αυτού, του φακέλου υποψηφιότητας είναι μια σχετικά απλή διαδικασία. 

Το πρόβλημα συνήθως προκύπτει από τις υποχρεώσεις που προκύπτουν μετά τη σύνταξη των φακέλων υποψηφιότητας σε οποιοδήποτε πρόγραμμα. Πίσω από όλη αυτή τη διαδικασία υπάρχει πάντα νομοθεσία και μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία ενός προγράμματος αλλά και γενικότερα την κατάσταση μιας εκμετάλλευσης ή γενικότερα μιας επιχείρησης, σε σημείο μάλιστα που , αν όλος ο σχεδιασμός δε γίνει σωστά και με λεπτομέρεια, επιστρέφονται χρήματα μετά από την μη επίτευξη των δεσμευτικών στόχων.

Συμβουλή... η γνώση είναι το βασικότερο στοιχείο που πρέπει να έχει κάθε επαγγελματίας του είδους μου.... αν δεν υπάρχει αυτή, μπορεί να ῾φυτεύετε῾ ... βόμβες στην επιχείρηση σας... 


Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...

Η ΠΟΛΥΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ως παράγοντας διασφάλισης του γεωργικού εισοδήματος

Ποιότητα, Διαφοροποίηση και εφευρετικότητα... το εμβόλιο για τις επιχειρήσεις