Βιολογική γεωργία 2017 γιατί δε πληρώθηκαν παραγωγοί;


Έγιναν οι πληρωμές για το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας για το έτος 2017. Ήταν η πρώτη φορά που έγιναν οι πληρωμές αυτές σύμφωνα με το νέο καθεστώς και η πληρωμή έγινε απευθείας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. 
Όπως συνηθίζεται κάθε πρώτη φορά, έτσι και φέτος υπήρξαν προβλήματα και από ότι φαίνεται το ποσοστό των παραγωγών που δεν πληρώθηκε αγγίζει το 30% περίπου. 

Στο ποσοστό αυτό είναι και παραγωγοί οι οποίοι τελικά δε θέλησαν να συμμετάσχουν στο εν λόγω πρόγραμμα για δικούς τους λόγους, αποχώρησαν, χωρίς όμως να καταθέσουν την υπεύθυνη δήλωση αποχώρησης και ως εκ τούτου από το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται ότι δεν πληρώνονται. Επίσης δημιουργήθηκε πρόβλημα με τους κωδικούς έναρξης στην εφορία πολλών φορέων καταχώρησης αιτήσεων (εντοπίστηκε κυρίως σε φορείς που κάνουν ΟΣΔΕ και λιγότερο σε μελετητικά γραφεία). Δεν υπήρξαν σαφείς οδηγίες για τους σχετικούς ΚΑΔ στην εφορία. Το πρόβλημα αυτό θα διορθωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς οι παραγωγοί να κάνουμε κάποια περαιτέρω ενέργεια. 

Επίσης κάποιοι παραγωγοί δεν πληρώθηκαν επειδή οι φορείς πιστοποίησης δεν κατάφεραν έγκαιρα να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες πιστοποίησης ή λόγω σφαλμάτων που έγιναν την εποχή των αιτήσεων από το μεγάλο όγκο αιτήσεων σε αυτές τις προκηρύξεις. 

Όλα τα παραπάνω προβλήματα θα διορθωθούν και οι ενταχθέντες παραγωγοί μπορούν να πληρωθούν κανονικά. Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω προβλήματα αν και εφόσον διορθωθούν θα ομαλοποιηθεί η διαδικασία και στις επόμενες πληρωμές το ποσοστό μη πληρωθέντων θα είναι πολύ μικρότερο.

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...

Η ΠΟΛΥΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ως παράγοντας διασφάλισης του γεωργικού εισοδήματος

Ποιότητα, Διαφοροποίηση και εφευρετικότητα... το εμβόλιο για τις επιχειρήσεις