Ο ρόλος της γεωργίας στην οικονομική ανάπτυξη


Το κύριο χαρακτηριστικό, που ξεχωρίζει την παραγωγή τροφής από οποιαδήποτε άλλη παραγωγή αγαθών είναι η σημασία που έχει η τροφή στη ζωή μας. Χωρίς πρόσβαση στη διατροφή, δε διατηρείται η ανθρώπινη ζωή και κατά συνέπεια, ούτε άλλα προϊόντα μπορούν να παραχθούν.

Δεν είναι καλπάζουσα φαντασία να σκεφτούμε, ότι η αγροτική παραγωγή μπορεί να υπάρξει και χωρίς τη βιομηχανική παραγωγή, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να έχουμε βιομηχανική παραγωγή, με την απουσία της παραγωγής τροφίμων. Αυτό αποτελεί σημαντικό στοιχείο, όταν αναλύουμε τη δομή της σύγχρονης βιομηχανίας.

Σε όλη την ιστορία, το πλεόνασμα της αγροτικής παραγωγής ήταν αυτό που ελευθέρωσε την εργασία από την ευρεία ποικιλία των προϊόντων που απολάμβανε ο άνθρωπος. Και αυτό εξηγείται από το ότι σε όλη την ιστορία, τα περισσότερα κράτη, ξεκίνησαν αναπτύσσοντας και βελτιώνοντας την αγροτική τους οικονομία. Στην αρχαία Εγγύς Ανατολή, αλλά και αλλού, ήταν η ικανότητα παραγωγής περισσότερης τροφής που οδήγησε στη συστηματική ανάπτυξη της αρδευομένης γεωργίας. Με τη σειρά της, η πλεονασματική αρδευόμενη γεωργία, αργότερα οδήγησε στην ανάπτυξη πολιτισμών που ανέπτυξαν τη γραφή, μεγάλα αστικά κέντρα της εποχής, ικανή στρατιωτική δύναμη και εμβληματική αρχιτεκτονική. Η στρατιωτική δύναμη επέτρεψε σε μικρές ομάδες ανθρώπων να ελέγχουν τη γεωργική και βιομηχανική παραγωγή σε όλο και μεγαλύτερες περιοχές. Αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτές οι αυτοκρατορίες βασίζονταν στην πλεονασματική παραγωγή αγροτικών εμπορευμάτων. Και βέβαια, χωρίς την παρουσία μια συνεκτικής αγροτικής πολιτικής, που διαχειριζόταν και διήφθηνε αυτή την πλεονασματική παραγωγή, η διάδοση αυτών των αρχαίων πολιτισμών δε θα ήταν πιθανή.

Αυτές οι πολιτικές είχαν, όπως είναι φυσικό, επιπτώσεις στην απασχόληση. Με ένα πιο σταθερό αγροτικό εισόδημα, άνθρωποι που ζούσαν σε αγροτικές κοινωνίες, είχαν πλέον τη δυνατότητα να ιδρύσουν εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις που παρείχαν στα παιδιά τους, εκπαίδευση ίδια με αυτή που υπήρχε στα αστικά κέντρα. Οι αγρότες μπορούσαν πλέον να στέλνουν τα παιδιά τους στο πανεπιστήμιο και όσα από αυτά το ήθελαν παρέμεναν στην αγροτική επιχείρηση ανοίγοντας τα φτερά τους μόνα τους σε αυτόν τον τομέα.

Από το να οδηγηθούν στη φτώχεια των αστικών κέντρων, τα αγροτόπαιδα της Αμερικής, είχαν τη δυνατότητα να παραμένουν στον αγροτικό χώρο μέχρι να βρουν κάτι με μεγαλύτερες απολαβές, λιγότερες ώρες απασχόλησης και περισσότερα πλεονεκτήματα.

Ο στόχος πάντως δεν είναι να συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος σε αστικά κέντρα, αλλά πώς να γίνουν οι αγροτικές περιοχές ελκυστικά μέρη για δουλειά και διαβίωση.

Η οικονομική ανάπτυξη, ξεκινά με αγροτικές πολιτικές, έτσι σχεδιασμένες, ώστε να κάνουν τη γεωργία πιο παραγωγική και επικερδή, ενταγμένη στους περιορισμούς της κάθε χώρας. Όταν αυτό επιτευχθεί, οι καταναλωτές θα αρχίσουν να αναζητούν και βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες, που σε άλλες περιπτώσεις θα τα έβρισκαν μόνο στα αστικά κέντρα. Για πολλά κράτη, η βιομηχανική ανάπτυξη αποτελεί το τέλος, ενώ θα μπορούσε να είναι το αρχικό σημείο, μιας υγιούς αγροτικής ανάπτυξης.

Επιπλέον, είναι σημαντικό, να αναγνωρίζουμε, ότι η αγροτική πολιτική δεν αποτελεί μια έννοια καινούρια, αλλά από πάντα υπήρξε κρίσιμη στην επιτυχία και στην πρόοδο κάθε κράτους. Πολλοί αγρότες ζητάνε «Αγροτική Κυβέρνηση». Θα πρέπει να υπάρχουν αγροτικές πολιτικές, που θα στηρίζουν την αγροτική ανάπτυξη, καθώς αυτή αποτελεί τη βάση κάθε κοινωνίας τελικά...

*Μέρος του άρθρου επιμελήθηκε η Κα Κόκκινου Ασπασία (Τεχνολόγος Γεωπονίας)
Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βιολογική γεωργία: Από 32€ στα 12,2€/στρ τα χειμερινά σιτηρά!

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...