Τι γίνεται με Σχέδια και Νέους 2014 & 2017;


Σήμερα υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κύριος Αποστόλους την απόφαση για τα σχέδια βελτίωσης. Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό σημαίνει πως υπεγράφησαν τα όσα είχαν αναφερθεί στη διαβούλευση με μερικές ίσως μικρές αλλαγές. Το όριο ηλικίας ανέβηκε στα 61, η μέγιστη επένδυση που μπορεί να γίνει είναι 300.000 για τα φυσικά πρόσωπα καθώς επίσης αλλαγές προς το καλύτερο είδαμε και σε κάποιες αντικειμενικές αξίες που αφορούν ορισμένες επενδύσεις και υπήρχαν ανισορροπίες στη διαβούλευση (πχ στα ακτινίδια).

Φυσικά για να ξεκινήσει η κατάθεση φακέλων πρέπει να δημοσιευτεί και αντίστοιχη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αφού ανοίξει και το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής. Επίσης δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμα ποια θα είναι τελικά αυτή η μελέτη ιπποδύναμης που ετοιμάζει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Κάτι τέτοιο εκτιμάται πως θα γίνει προς τα τέλη του έτους, αν όχι στις αρχές του επόμενου. Βέβαια γίνονται προσπάθειες να γίνουν οι προσκλήσεις εντός του Δεκεμβρίου και να ανοίξει το σύστημα υποβολής των σχεδίων βελτίωσης για να προλάβουν κάποιοι να τιμολογήσουν τα μηχανήματα τους εντός του 2017. Αναμένουμε τα νεότερα λοιπόν. 

Εδώ θα βρείτε και τη σχετική απόφαση για τα σχέδια βελτίωσης: https://goo.gl/SzKH5t

Νέοι Αγρότες 2017

Επειδή τα ερωτήματα είναι καθημερινά για τους εν δυνάμει, τους επιλαχόντες και τους ενιστάμενους νέους γεωργούς, αναφέρεται ότι δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη ακόμα. Οι εν δυνάμει θα πληρωθούν μαζί με όσους δικαιωθούν από τις ενστάσεις και μετά θα βγουν τα αποτελέσματα για τους επιλαχόντες. 

Νέοι Αγρότες 2014

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής των νέων αγροτών του 2014 για β ή β και γ δόση. Όσοι έχουν καταθέσει αίτηση πληρωμής για β&γ δόση με δήλωση ΟΣΔΕ του 2016 θα πληρωθούν σχετικά σύντομα, σε αντίθεση με τους υπολοίπους που προχώρησαν με την ΟΣΔΕ του 2017 (γιατί τότε κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους τους). Αυτό συμβαίνει γιατί οι ΔΑΟΚ προχωρούν στον έλεγχο των αιτήσεων πληρωμής κάνοντας έλεγχο με την εξατομίκευση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σχετικά πρόσφατα βγήκε η εξατομίκευση για το έτος 2016 και για αυτό γίνεται ο έλεγχος για όσους κατέθεσαν με βάση το 2016 πρώτα.  

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...

Η ΠΟΛΥΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ως παράγοντας διασφάλισης του γεωργικού εισοδήματος

Ποιότητα, Διαφοροποίηση και εφευρετικότητα... το εμβόλιο για τις επιχειρήσεις