Τελικά Αγροτική Εκμετάλλευση σημαίνει Επιχείρηση;;;


Αν θέλεις όλη η προσπάθειάς που να πετύχει, πρέπει να την πάρεις στα σοβαρά.

Πολλοί νέοι αγρότες, που έχουν όρεξη να «λερώσουν» τα χέρια τους, ίσως αρκετές φορές παραβλέπουν ένα απλό γεγονός στο ξεκίνημα της αγροτικής τους πορείας. Ότι δηλαδή, δεν πρόκειται απλά για μια αγροτική εκμετάλλευση, αλλά για μια επιχείρηση σε πλήρη λειτουργία!

Μια αγροτική εκμετάλλευση στην ουσία περιλαμβάνει οτιδήποτε έχει μια οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση. Γνωρίζοντας αυτά τα κομμάτια, με το να τα υιοθετούμε και να τα αρχειοθετούμε από νωρίς, όσο βαρετό κι αν ακούγεται, μπορεί μακροπρόθεσμα, να κάνει την αγροτική μας ενασχόληση πιο διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα με την πάροδο του χρόνου.

Ποια είναι τελικά αυτά που πρέπει μια αγροτική επιχείρηση να προσέξει;

Ο στόχος των αγορών

Πολύ πριν καλλιεργήσεις κάτι, είναι συνετό, να δεις το budget σου και τελικά να θέσεις στόχους για το που θέλεις να φτάσεις την εκμετάλλευση - επιχείρηση σου. Εδώ θα πρέπει να εξετάσεις πόσα θέλεις να είναι τα κέρδη σου και πού θα τα διοχετεύσεις: σε λογαριασμούς, στη διατροφή, σε διακοπές, σε όλα; Καλό είναι να διαχωρίζεις τα επαγγελματικά έξοδα από τις προσωπικές δαπάνες για να είναι όλα πιο εύκολα κατανοητά. Με το σωστό σχεδιασμό και έχοντας ως γνώμονα τις αγορές σου, μπορείς να δεις πόσα έξοδα απαιτούνται για την αρχή αλλά και στη συνέχεια, για την εύρυθμη λειτουργία της εκμετάλλευσης σου.

Οι προμήθειες
Είτε γεωργία, είτε κτηνοτροφία, το κέρδος έρχεται με τη σωστή παρακολούθηση των εσόδων και εξόδων. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει, ότι θα πρέπει να αγοράζεις το φθηνότερο εξοπλισμό και ότι είναι διαθέσιμο εκείνη τη στιγμή που το αναζητάς. Αλλά, ότι θα πρέπει να αναζητάς πάντα στις αγορές σου, αυτές που τελικά έχουν την καλύτερη απόδοση.

Εργασία

Ο πρώτος στόχος για κάθε αγροτική επιχείρηση είναι να κάνει όσο περισσότερα μπορεί ο καθένας μόνος, χωρίς τη βοήθεια τρίτων, χωρίς όμως να επηρεάζεται η ποιότητα του τελικού προϊόντος. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό κάποιες εργασίες να γίνουν από τον παραγωγό, είναι σωστό, να δίνονται για ανάθεση έξω, σε αρμόδιους επαγγελματίες.

Η Παρασκευή του Προϊόντος


Για τους παραγωγούς, η Παρασκευή περιορίζεται μόνο στην αύξηση και ανάπτυξη και όχι στη δημιουργία. Αυτή η νοοτροπία, πρέπει να αλλάξει. Πάλι θα πρέπει να δημιουργείς το προϊόν σου, και αυτή η διαδικασία να πραγματοποιείται όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά. Έτσι κάθε αγροτική επιχείρηση θα παρακολουθεί την παραγωγική της διαδικασία, αναζητώντας μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Είναι σα να κρατάς τα εργαλεία σου κοντά στο χώρο που τα χρησιμοποιείς και δουλεύεις, λέει ο Ben Hartman, συγγραφέας του βιβλίου The Lean Farm, έτσι εξοικονομείς λεπτά, που στο βάθος εβδομάδων και μηνών μετράνε.

Η Συσκευασία

Το προϊόν θα πρέπει να καθαρίζεται και να συσκευάζεται όπως όλα τα άλλα. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να παρακολουθείται ως προς την αποτελεσματικότητά της, αλλά και για τον ποιοτικό έλεγχο και την τελική καθαρότητα του προϊόντος. Σε αυτό το στάδιο, το τελευταίο για τον παραγωγό, είναι που το μαραμένο μαρούλι, οι σάπιες τομάτες, ή οτιδήποτε άλλο, αν δεν προσεχθεί, θα μειώσει την αποδοχή του προϊόντος από το κοινό. Χαρούμενοι πελάτες, φέρνουν περισσότερους πελάτες και δυσαρεστημένοι, απλά δεν ξανάρχονται.

Η Διανομή

Λαϊκές αγορές, μανάβικα, εστιατόρια είναι οι καλύτεροι τρόποι διανομής των προϊόντων διατροφής, αλλά όχι και οι πιο επικερδείς. Ξεκίνα αυτή τη διαδικασία κάνοντας μια έρευνα αγοράς. Αν ανακαλύψεις ότι πρόκειται για κακή αγορά στη οποία θα βγει το προϊόν σου, μην υπογράφεις, ακόμα μη διστάσεις να διακόψεις συνεργασία και στα μέσα της περιόδου, αν βρεις κάτι καλύτερο.

Αγορές- εμπόριο
Αν δεν το έχεις με το εμπόριο, ανέθεσε κάποιον άλλο από την οικογένεια. Χρειάζεται και το στοιχείο της «εμπορικότητας» σε όλη τη διαδικασία προς την επιτυχία της αγροτικής σου επιχείρησης. Γιατί εδώ φαίνεται το πρόσωπο της επιχείρησης, να είναι όσο το δυνατόν πιο πολύ ελκυστικό, φιλικό και χαρισματικό. Το να πληρώνεις για αυτή τη δουλειά, ίσως θεωρείται περιττό έξοδο, αλλά αν έτσι αυξάνονται οι πωλήσεις, δεν είναι πρόβλημα σε τελική ανάλυση.

Κράτα το λογαριασμό

Αυτή η δουλεία είναι βαρετή και αποθαρρυντική. Όμως τελικά είναι απλή, που μπορεί να γίνεται και μέσα σε 5 λεπτά τη μέρα, σε μια ώρα την εβδομάδα. Να γράφεις δηλαδή έξοδα, έσοδα, εισόδημα, απόδοση. Τίποτα δε θα σου εξοικονομήσει πιο πολύ χρήμα, από το να γνωρίζεις ακριβώς, πού πάνε τα χρήματά σου, ποιες είναι οι πιο αποδοτικές καλλιέργειες και ζώα. Κράτα σημειώσεις και γίνε επιμελής, αυτό είναι το μέσο κάθε επιτυχίας.

Τελικά, αν θα ήθελα οι αγρότες να γνώριζαν κάτι στην αρχή της πορείας τους, θα ήταν αυτό: είτε είσαι αγρότης, είτε κτηνοτρόφος, είναι καλό να γνωρίζεις τι κάνει μια αγροτική επιχείρηση επιτυχημένη, αειφόρο και επικερδή.

*Μέρος του άρθρου επιμελήθηκε η Κα Κόκκινου Ασπασία (Τεχνολόγος Γεωπονίας)
Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;