Πως να ξεκινήσεις μια επιχείρηση... Μια ανάλυση για προχωρημένους...


Η επιτυχία στην έναρξη μιας επιχείρησης καθορίζεται από πολλούς παράγοντες.
Η επιχείρηση μπορεί να μεγαλώσει την επιτυχία της υιοθετώντας στρατηγικές που αξιοποιούν κάθε παράγοντα προς όφελός της. Και μια επιτυχημένη επιχείρηση όχι μόνο θα αντιληφθεί τις υπάρχουσες ευκαιρίες, αλλά θα προβλέψει την οποιαδήποτε αλλαγή, έτσι ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί στα διάφορα περιβάλλοντα.

Ο τρόπος περιγραφής των διαφόρων παραγόντων ονομάζεται ανάλυση PEST.

Η ανάλυση PEST έχει να κάνει με την πολιτική (Political), την οικονομική (Economic), την κοινωνική (Social) και την τεχνολογική (Technological) ανάλυση και περιγράφει ένα πλαίσιο από παράγοντες που χρησιμοποιούνται στο στρατηγικό management κάθε επιχείρησης.

Με άλλα λόγια οι παράγοντες της ανάλυσης PEST μπορούν να συγκριθούν με τις ευκαιρίες ή απειλές της ανάλυσης SWOT. Ωστόσο, η ανάλυση PEST στον τομέα του marketing, συνδυάζει περισσότερους εξωτερικούς παράγοντες.

Πολιτικοί παράγοντες: περιγράφουν πόσο η κυβέρνηση παρεμβαίνει στην οικονομία. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν το φορολογικό σύστημα, την εργασιακή νομοθεσία, περιορισμούς που υπάρχουν στο εμπόριο, τι ισχύει με τα τιμολόγια, τη νομοθεσία για το περιβάλλον, τα δικαιώματα του καταναλωτή, την σωστή τήρηση της νομοθεσίας και την πολιτική σταθερότητα. Βέβαια, όλα τα παραπάνω επηρεάζονται τις περισσότερες φορές από κοινωνικούς παράγοντες όπως την πίεση της κοινής γνώμης, τα ΜΜΕ.

Οικονομικοί παράγοντες και παράγοντες ανταγωνισμού στο οικονομικό κομμάτι: Εδώ περιλαμβάνονται παράγοντες, όπως η φορολόγηση, τα επιτόκια, οι δείκτες του χρηματιστηρίου και διεθνείς περιορισμοί συναλλάγματος. Περιλαμβάνονται επίσης παράγοντες όπως η διανομή του εισοδήματος και τα μονοπώλια. Για παράδειγμα, τα επιτόκια θα επηρεάσουν το κόστος κεφαλαίου κάθε επιχείρησης. Όσον αφορά τους δείκτες του χρηματιστηρίου, αυτοί θα επηρεάσουν, όπως είναι φυσικό, την τιμή των εισαγόμενων αγαθών. Στα χρηματιστηριακά μπορεί να είναι και αγαθά, όπως για παράδειγμα το βαμβάκι. 

Το κοινωνικό περιβάλλον περιλαμβάνει παράγοντες που έχουν να κάνουν με την κουλτούρα μας, το πόσο είμαστε συνειδητοποιημένοι πάνω στην υγεία, στις αλλαγές δημογραφικών συντελεστών, όπως για παράδειγμα η αύξηση του πληθυσμού, η αύξηση του προσδόκιμου της ηλικίας, η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας κοινωνικών συνόλων, π.χ. των αγροτών, και άλλα. Περιλαμβάνονται επίσης αλλαγές στο lifestyle μας και κοινωνικές συμπεριφορές. Η επαγγελματική καταξίωση, ή απλά η καριέρα καθώς και η ασφάλεια, είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που συμπεριλαμβάνονται σε αυτές. Επιπρόσθετα, στο κοινωνικό περιβάλλον εσωκλείονται και παράγοντες ηθικής στον εργασιακό χώρο, η προστασία των ζώων, που μπορεί μέχρι και να αλλάξει τις μεθόδους παραγωγής, όπως για παράδειγμα στην κτηνοτροφία, η υγεία και η ασφάλεια που όπως γνωρίζουμε, έχει επηρεάσει θετικά τη βελτίωση συστατικών στον τομέα παραγωγής, η προσωπική ηθική του καθενός μας, όπως περιπτώσεις δωροδοκίας και μη έντιμες πρακτικές και τέλος ζητήματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που προφανώς επηρεάζουν την παραγωγική διαδικασία των προϊόντων και το περιεχόμενό τους.

Οι τεχνολογικοί παράγοντες, περιλαμβάνουν οικολογικές και περιβαλλοντικές όψεις, τις αλλαγές που γίνονται στο τεχνολογικό κομμάτι, το κόστος της έρευνας και της ανάπτυξης (R&D) και τα υψηλά budget που μπορεί να είναι εμπόδια στο ξεκίνημα. Η αυξανόμενη εμφάνιση του διαδικτύου αποτελεί έναν τεράστιο τεχνολογικό παράγοντα. Εδώ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται ο καιρός, η κλιματική αλλαγή, που άμεσα επηρεάζει βιομηχανίες όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία και η ασφάλιση. Η αυξανόμενη μόλυνση του περιβάλλοντος, ελλείψεις πρώτων υλών όπως το πετρέλαιο και ο άνθρακας και η συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για ενέργεια, έχουν επηρεάσει ανυπολόγιστα τη βιομηχανία. Επί πλέον, η κυβερνητική παρέμβαση στη διαχείριση των φυσικών πηγών ενέργειας θα επηρεάσει και αυτή πολλές επιχειρήσεις.

*Μέρος του άρθρου επιμελήθηκε η Κα Κόκκινου Ασπασία (Τεχνολόγος Γεωπονίας)
Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;