Κάποιες διευκρινίσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης...


Σε λίγες μέρες τελειώνει και η διαβούλευση για τα σχέδια βελτίωσης και πολύ σύντομα θα έχουμε και την προκήρυξη με τις αντίστοιχες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος ανά περιφέρεια.
Μιλάμε με κόσμο καθημερινά είτε στο γραφείο, είτε στα social media και πραγματικά φαίνεται πως το ενδιαφέρον είναι πολύ έντονο. Παρόλα αυτά πολλοί είναι αυτοί που έχουν παρερμηνεύσει κείμενα και φήμες κυκλοφορούν χωρίς λόγο. 

Τονίζω μερικά σημεία που ενδιαφέρουν πολλούς παραγωγούς:
  1. Θα ήθελαν πολλοί παραγωγοί να έχουν μεγάλη τυπική απόδοση για να κάνουν μεγάλο σχέδιο. Σε περίπτωση όμως που κάποιος αιτηθεί με "πολλά" θα πρέπει να τα διατηρήσει μέχρι να ολοκληρωθούν και οι μακροχρόνιοι στόχοι (4-5 έτη). Στην περίοδο αυτή θα ελεγχθεί από ΔΑΟΚ και ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα πρότεινα να μη δημιουργούν τεχνητές προϋποθέσεις γιατί στη συνέχεια θα είναι καταστρεπτικές. 
  2. Φαίνεται πως τα περισσότερα μόρια θα έχουν οι παραγωγοί που ασχολούνται κυρίως με αιγο-προβατοτροφία ή/και την παραγωγή οπωροκηπευτικών ή /και την παραγωγή ζωοτροφών ή/και την καλλιέργεια φυτών ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή (σε αυτά δεν είναι το βαμβάκι)
  3. Υψηλό ποσοστό επιδότησης εκτός των νέων αγροτών παίρνουν και όσοι αιτήθηκαν στο πρόγραμμα νέων αγροτών του 2016 και ήταν επιλαχόντες. Η έγκριση δεν είναι προϋπόθεση για το αυξημένο ποσοστό. Το ίδιο συμβαίνει και με όσους είναι κάτω των 41 (υπό προϋποθέσεις)
  4. Εκτός από τους νέους αγρότες, μόρια παίρνουν και όσοι είναι αγρότες κάτω των 45 και ασχολούνται 5 έτη με τη γεωργία
  5. Οι επενδύσεις σε γεωργικό ελκυστήρα και μηχανήματα κατεργασίας εδάφους φτάνουν μέχρι 150.000€. Στα μηχανήματα κατεργασίας εδάφους η δαπάνη μπορεί να φτάνει μέχρι τα 40.000€. Προσοχή... στα τελευταία, δεν συμπεριλαμβάνεται το ψεκαστικό μηχάνημα. 
  6. Παραγωγοί με βαμβακοκαλλιέργεια αποκλειστικά θα έχουν πρόβλημα με τα μόρια που αφορούν τα σχέδια βελτίωσης (ίσως κάποιοι δε θα μπορούν να καταθέσουν φάκελο αν μείνουν ως έχουν τα κριτήρια)
  7. Δεν είναι υποχρεωτικό να έχει κάποιος το 1/5 της επένδυσης σε καταθέσεις. Είναι βαθμολογικό κριτήριο όμως.
Ενημερώθηκε 27/09/2017

*Το παρόν άρθρο θα ενημερώνεται.. όσοι θέλετε μπορείτε να το παρακολουθείτε (βάλτε το στα αγαπημένα) 

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας συγκρίνονται με ένα Παγκόσμιο πόλεμο;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...