5 Καινοτομίες που αλλάζουν τη γεωργία παγκόσμια!



Μέσα σε μισό μόλις αιώνα, η αγροτική παραγωγή έχει τριπλασιαστεί. Αυτό οφείλεται στην απόκτηση νέας τεχνολογίας, ακόμα και από μικροϊδιοκτήτες.
Το 1798, ο οικονομολόγος Thomas Malthus έκανε μια πρόβλεψη: οι ανάγκες του κόσμου σε τρόφιμα θα ξεπερνούσαν τις προμήθειες αυτών ως τα τέλη του 20ου αιώνα.

Αποδείχθηκε σωστός, στο να αναγνωρίσει τις διατροφικές προκλήσεις ενός συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού σε μια συγκεκριμένη έκταση, ταυτόχρονα όμως το τελευταίο μισό του αιώνα, η αγροτική παραγωγή έχει τριπλασιαστεί. 

Πώς έγινε αυτό;

Η απάντηση: με την εφαρμογή της καινοτομίας στην αγροτική τεχνολογία. Μεμονωμένοι μικροί ιδιοκτήτες αγροτικών επιχειρήσεων (όπως είναι οι περισσότεροι στη χώρα μας, σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες), παρατηρούν αυτή την αύξηση παραγωγής από την τελευταία δεκαετία και έπειτα. 

Ποιες όμως είναι μερικές καινοτομίες που κάνανε τη διαφορά (παγκόσμια); 

1) Βαθιά τοποθέτηση λιπασμάτων



Παραδοσιακά οι αγρότες εφαρμόζουν τα λιπάσματα στις καλλιέργειες διασπείροντας τα στην επιφάνεια του εδάφους, είτε με το χέρι στο παρελθόν, είτε με μηχανήματα πιο πρόσφατα. Πρόσφατα μελετήθηκε η μέθοδος βαθιάς τοποθέτησης των λιπασμάτων η οποία αποτελεί ένα νέο τρόπο διασποράς του λιπάσματος που αυξάνει τις αποδόσεις σε ποσοστό περίπου 18%, ενώ παράλληλα μειώνει στο 1/3 τη χρήση του λιπάσματος. Η μέθοδος βαθιάς τοποθέτησης λιπασμάτων (που ονομάζεται briquette) απελευθερώνει το άζωτο σταδιακά. Το λίπασμα τοποθετείται, δηλαδή 7-10cm κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, κάτι που μειώνει τις απώλειες αζώτου μέσω της απορροής.

2) Εφαρμογές μέσω κινητού τηλεφώνου


Η εταιρεία λογισμικού Cojengo ανέπτυξε την εφαρμογή για κινητά, που ονομάζεται VetAfrica. Επιτρέπει στους εργάτες που είναι υπεύθυνοι για την υγεία των ζώων, να κάνουν ακριβή διάγνωση των ασθενειών και να βρουν τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα προς την αντιμετώπισή τους. Την εφαρμογή ήδη την χρησιμοποιούν πάνω από 100 εκατομμύρια κτηνοτρόφοι σε Ανατολική Αφρική, και οι κατασκευαστές υπολογίζουν αύξηση της χρήσης της, δίνοντας λύσεις στις αφρικανικές αγορές. Υπάρχουν και άλλες καινοτόμες εφαρμογές που μπορούν να δίνουν πληροφορίες στον παραγωγό ακόμα και όταν αυτός βρίσκεται εκτός δικτύου. 

3)Θερμοκήπια με υψηλή στέγη



Εξαιτίας κυβερνητικών περιορισμών, οι αγρότες σε πολλές χώρες δεν έχουν μεγάλο κλήρο. Τα θερμοκήπια εκεί είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αυξηθεί η παραγωγή, ωστόσο σε ένα παραδοσιακό θερμοκήπιο μπορούν συνήθως να αναπτυχθούν φυτά χαμηλού ύψους. Για να καταπολεμηθεί αυτό, οι ειδικοί της USAid, δημιούργησαν θερμοκήπια με ψηλές οροφές, πάνω από 3,5 m, κάτι που όπως φάνηκε έχει ήδη αυξήσει τις αποδόσεις των φυτών σημαντικά, άρα και τα κέρδη των αγροτών.

4)Νέα συστήματα διατροφής


Ένας νέος τρόπος διατροφής αγροτικών ζώων, που περιλαμβάνει ακριβή ζύγισμα και ανάμειξη όλων των ζωοτροφών σε ένα πλήρες σιτηρέσιο, εγγυάται ότι όλα σε όλα τα ζώα θα παρέχονται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία χρειάζονται. Χρησιμοποιώντας ένα τέτοιο πλήρες σιτηρέσιο , παρατηρήθηκε, ότι μειώνεται το κόστος εργασίας, αυξάνει την υγεία των ζώων και παρέχει στους κτηνοτρόφους μεγαλύτερη ευελιξία με τα συστατικά των ζωοτροφών. Από κοινού, όλοι αυτοί οι παράγοντες βελτιώνουν το συνολικό κέρδος της κτηνοτροφικής μονάδας, μειώνοντας το κόστος της ως και 60-70% και αυξάνοντας την παραγωγή γάλακτος.

5)Η διαχείριση του λογισμικού της αγροτικής εκμετάλλευσης και εκπαίδευση


Τελικά, στην ανάπτυξη τίποτε δε μπορεί να λειτουργήσει μεμονωμένα. Ίσως η μεγαλύτερη βελτίωση για τους παραγωγούς έρχεται από την επαρκή εκπαίδευση στη φροντίδα των ζώων προς εκμετάλλευση, τη διαχείριση εχθρών και παθογόνων, την ανάπτυξη των καλλιεργειών και άλλα. Υπάρχουν λογισμικά αγροτικών εκμεταλλεύσεων που είναι είναι πλέον διαθέσιμα, ικανά να υπολογίζουν σιτηρέσια και να ρυθμίζουν ολόκληρα συστήματα άμελξης με σκοπό τη διαχείριση των μονάδων όσο πιο απλά γίνεται και την ταυτόχρονη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας. Ταυτόχρονα υπάρχουν λογισμικά αγροτικών εκμεταλλεύσεων στη φυτική παραγωγοί που με αισθητήρες συγκεντρώνουν πληροφορίες και βάσει αυτών ενημερώνουν τον παραγωγό, ώστε αυτός να πάρει όσο το δυνατόν σωστότερες αποφάσεις προς όφελος της εκμετάλλευσης τους. 

Όσο αυτή η τεχνολογία δεν είναι ευρέως διαδεδομένη και προσιτή στους αγρότες η εκπαίδευση στον αγροτικό τομέα όσων αφορά την παραγωγή, αλλά και στη διαχείριση των εκμεταλλεύσεων είναι αναγκαία και απαραίτητη. Δίχως αυτή έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις αγροτικές εισροές, σε σχέση με τους παραγωγούς που είναι εκπαιδευμένοι. Για παράδειγμα, το να παρέχεις στις αγελάδες στέγαση με κατάλληλη στρωμνή, έχει αποδειχθεί ότι αύξησε την απόδοση σε γάλα και δραματικά βελτίωσε τη βιωσιμότητα της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Το άρθρο συντάχθηκε με πληροφορίες από το www.theguardian.com

*Μέρος του άρθρου επιμελήθηκε η Κα Κόκκινου Ασπασία (Τεχνολόγος Γεωπονίας)
Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;