Τι είναι τα Farmer’s Market;


Μόδα των ημερών ο όρος Farmers Market... Τι είναι όμως τα Farmers Market;
Ο όρος Farmer Market, έχει να κάνει με τον τόπο στον οποίο οι παραγωγοί πωλούν κατευθείαν το προϊόν τους στον καταναλωτή τα προϊόντα τους.

Αυτό μπορεί να γίνει σε ορισμένο κτήριο, σε ένα πάρκινγκ, το οποίο αδειάζει για το σαββατοκύριακο, κάθε Τετάρτη σε ένα τμήμα του δρόμου, κλειστό ειδικά για αυτό το σκοπό, σε ένα λιβάδι, σε μια γωνία ενός μεγάλου πολυκαταστήματος, ή οπουδήποτε αλλού επιθυμούν αυτοί που την οργανώνουν.

Φρέσκα προϊόντα, χωριάτικα αυγά και κρέας, σπιτικά τυριά και μέλι, καθώς και άλλα ντόπια και αυθεντικά προϊόντα, είναι το σήμα κατατεθέν των λαϊκών αγορών.

Οι υψηλών στάνταρ λαϊκές αγορές, δεν αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους σαν αγορές, στις οποίες ο παραγωγός πετυχαίνει την καλύτερη τιμή αγοράς για τα προϊόντα του, ούτε σαν αγορές στις οποίες ο καταναλωτής από τη μεριά του, ανακαλύπτει τα καλύτερα προϊόντα. Αλλά, σαν τόπο συνάντησης παραγωγών και καταναλωτών όπου υπάρχει πάνω απ΄όλα επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων με σκοπό την τελική πώληση προϊόντων από τους πρώτους στους δεύτερους, προϊόντων που θα καλύπτουν τις ποιοτικές προδιαγραφές και γενικότερα τις ανάγκες των καταναλωτών. 

Πιστοποιημένες Λαϊκές Αγορές

Αρκετοί παραγωγοί προωθούν ότι είναι πιστοποιημένοι. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι στον πλανήτη των αγορών, αν μη τι άλλο, υπάρχουν κανόνες, σχετικά με το ποιος πουλά και τι πουλά. Τέτοιοι κανόνες, συνήθως ισχύουν για παραγωγούς που πουλάνε μόνο τα δικά τους προϊόντα, όχι για εμπόρους δηλαδή και για αγορές μαγειρεμένων φαγητών ή χειροποίητα προϊόντα.

Οι πιστοποιημένες λαϊκές αγορές, διευθύνονται από μικρά γκρούπ, που τις στήνουν, γνωρίζουν τους παραγωγούς, ακόμα επισκέπτονται τις εκμεταλλεύσεις τους, μπορούν αν πάσα στιγμή να πιστοποιήσουν τι παράγουν και να παρακολουθήσουν τις πρακτικές που υποστηρίζουν ότι εφαρμόζουν.

Πίσω από το προϊόν

Παράλληλα με τα φρούτα και τα λαχανικά, στις λαϊκές δραστηριοποιούνται και έμποροι προϊόντων όπως αυγών, μελιού και τυριού.

Δεν είναι σπάνιο να συναντήσουμε και εμπόρους πουλερικών, κρέατος και αν η περιοχή το επιτρέπει, δηλαδή είναι παραθαλάσσια, ακόμα και εμπόρους ψαριών και θαλασσινών. Συναντάμε αρτοποιούς, κυρίες που ασχολούνται με σπιτική παραγωγή μαρμελάδων και αυτά εντοπίζονται κυρίως σε μεγαλύτερες αγορές, τα σαββατοκύριακα ή κοντά σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού. Θα υπάρχουν δηλαδή πάγκοι, από εστιατόρια, που θα πωλούν έτοιμο φαγητό.

Προσοχή…

Και στο εξωτερικό, όπως και στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες αυτοαποκαλούμενες λαϊκές αγορές που είναι απλά αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται μόνο έμποροι, που έχουν αγοράσει τα προϊόντα από χονδρέμπορους και ουσιαστικά τα «ξαναπουλάνε» στους καταναλωτές. Π.χ. σκεφτείτε την πώληση μπανάνας… σε λαϊκή αγορά της οποιαδήποτε πόλης… σε αυτό το προϊόν στο μεγαλύτερο ποσοστό γίνεται εμπορία. Οι μπανάνες είναι το ίδιο προϊόν που βρίσκουμε και στα supermarkets.

*Μέρος του άρθρου επιμελήθηκε η Κα Κόκκινου Ασπασία (Τεχνολόγος Γεωπονίας)


Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας συγκρίνονται με ένα Παγκόσμιο πόλεμο;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...