Σχέδιο Βελτίωσης... Ναι ή Όχι;


Πρόσφατα έθεσα ένα ερώτημα σε μια ομάδα στο facebook με αγροτικό κόσμο κυρίως, (Πάθος με την γη!!Πάθος με την δουλειά μου!!) για να πάρω κάποιες απόψεις γεωργών, ανθρώπων που είναι μέσα στο "παιχνίδι" και όχι κομπάρσοι όπως είμαστε οι υπόλοιποι. 

Το ερώτημα λοιπόν είχε ως εξής:

"Από τη μεριά μου θέλω να θέσω και εγώ ένα ερώτημα στην ομάδα ... είναι κάποιος που βρίσκει ότι καλώς υπάρχουν τα προγράμματα Σχεδίων βελτίωσης και Νέων αγροτών; Η δυσάρεστη άποψη λέγεται πιο εύκολα και τη διαβάζω συνεχώς... ευχάριστη κανείς;"

Έθεσα το παραπάνω ερώτημα γιατί οι περισσότεροι που γράφουν στα μέσα και ιδιαίτερα στο Social Media, αναφέρονται αρνητικά στα παραπάνω προγράμματα. Συνήθως η αρνητική άποψη λέγεται - γράφεται πιο εύκολα και μάλιστα διαχέεται πιο εύκολα σε σχέση με τη θετική (συνήθως 2 με 3 φορές περισσότερο).

Οι περισσότεροι από όσους απάντησαν πάντως στο παραπάνω ερώτημα, απάντησαν θετικά. Υποστήριξαν, ορθώς κατά τη γνώμη μου, ότι είναι μια ευκαιρία υπό προϋποθέσεις. 

Η δική μου άποψη:

Τα σχέδια βελτίωσης είναι μια ευκαιρία. Ευκαιρία για όσους θέλουν να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους και τις εκμεταλλεύσεις τους γενικότερα. Κανένα άλλο πρόγραμμα που αφορά μεμονωμένους παραγωγούς ή και εταιρείες με αγροτικό προσανατολισμό δεν επιδοτεί επενδύσεις αυτών με 50%, 60% και σε ορισμένες περιοχές 75%!

Από την άλλη, δεν πρέπει κανείς να παραβλέψει και την ιδία συμμετοχή. Το 50% ή και το 40%, σε ποσά που μπορεί να αγγίξουν και τις 180.000 ευρώ ή και μεγαλύτερα σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι αμελητέο ποσό. Ο ΜΗ σωστός προγραμματισμός της ιδίας συμμετοχής (και των ταμειακών ροών - διαθεσίμων κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού πλάνου), ώστε να είναι αυτή διαθἐσιμη όταν απαιτηθεί από το επιχειρηματικό πλάνο, είναι ο συνηθέστερος λόγος αποτυχίας των σχεδίων βελτίωσης. 

Θα πρότεινα στους φίλους παραγωγούς που θα επιχειρήσουν μέσω των σχεδίων βελτίωσης να συνεργαστούν όσο πιο στενά γίνεται με τους γεωπόνους μελετητές που θα επιλέξουν και να αναλύσουν όσο πιο λεπτομερώς την υφιστάμενη κατάσταση της εκμετάλλευσης τους καθώς επίσης και την μελλοντική, η οποία θέλουν να προκύψει μετά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου τους. 

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας συγκρίνονται με ένα Παγκόσμιο πόλεμο;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...