Καίγονται οι Νέοι Αγρότες στα επόμενα Σχέδια Βελτίωσης;;;


Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορεί μεταξύ των μελετητικών γραφείων και λοιπών ενδιαφερομένων, ένα προσχέδιο με βάση το οποίο μπορεί να υπολογιστεί η βαθμολογία που θα έχει κάποιος ενδιαφερόμενος στην επόμενη προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης
και μάλιστα με βάση αυτό γίνονται και ενημερώσεις (καλό είναι πάντως να περιμένουμε γιατί ίσως γίνουν σημαντικές αλλαγές).

Που εντοπίζεται το πρόβλημα;

Ανάμεσα σε όλα τα άλλα βαθμολογούνται και τα παρακάτω:

1. Το μέγεθος της εκμετάλλευσης με βάση την τυπική της απόδοση (Σημειώνω ότι οι περισσότεροι νέοι αγρότες του 2017 δε ξεπέρασαν τις 25.000€ για να έχουν υψηλή βαθμολογία στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών)

2. Νέοι Αγρότες του 2014, 2017 (εγκεκριμένοι και επιλαχόντες) ή και αγρότες έως 45 ετών με 5 έτη επαγγελματική εμπειρία βαθμολογούνται. 

3. Συσχέτιση του οικονομικού μεγέθους της εκμετάλλευσης, σε όρους τυπικής απόδοσης, με το ύψος των αιτούμενων επενδύσεων:
Εκμεταλλεύσεις με παραγωγική δυναμικότητα:
α) έως και 12.000 € που το ύψος των αιτούμενων επενδύσεων δεν ξεπερνά τα 48.000 € ή
β) πάνω από 12.000 € που το σύνολο των αιτούμενων επενδύσεων δεν ξεπερνούν 4πλάσιο της παραγωγικής δυναμικότητας

Και άλλα...

Με απλά λόγια:

Οι νέοι αγρότες θα βαθμολογούνται στα σχέδια βελτίωσης λόγω της ιδιότητας τους, και επιπλέον θα βαθμολογούνται λόγω της τυπικής απόδοσης που έχουν. Τα παραπάνω πιθανώς θα αναιρούνται από το 3ο κριτήριο που αναφέρεται παραπάνω γιατί εξαιτίας της μειωμένης τυπικής απόδοσης που έχει η εκμετάλλευση τους, αν καταθέσουν "μεγάλο" Σχέδιο Βελτίωσης θα χάνουν αρκετά μόρια από το σύνολο της βαθμολογίας τους με αποτέλεσμα να μειώνεται δραστικά αυτή, και κατά συνέπεια θα μειώνονται και οι πιθανότητες ένταξης τους. 

Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Αν κάποιος νέος αγρότης με βάση το ΟΣΔΕ του 2017 έχει τυπική απόδοση 20.000€. 

Τότε αυτός για τα παραπάνω τρία κριτήρια θα παίρνει:

1. 10 μόρια λόγω τυπικής απόδοσης (20.000€)
2. 10 μόρια ως νέος αγρότης
3. 10 μόρια αν καταθέτει σχέδιο βελτίωσης μέχρι 80.000€! Αν ο προϋπολογισμός του ξεφύγει πάνω από το 80000€ τότε αυτομάτως θα χάνει αυτά τα 10 μόρια (σύμφωνα με την παράγραφο 3 στα κριτήρια βαθμολογίας)

Σχολιασμός: 
Αν ισχύσουν πάντως τα παραπάνω, πολλοί νέοι αγρότες, αλλά και αγρότες ή κτηνοτρόφοι με μικρές εκμεταλλεύσεις δε θα μπορέσουν καν να καταθέσουν σχέδιο βελτίωσης, είτε γιατί δε θα μπορούν να συγκεντρώσουν τα 45 μόρια που είναι και η βάση για να καταθέσει κάποιος, είτε γιατί θα έχουν χαμηλή βαθμολογία. Αν μείνουν ως έχουν τα κριτήρια βαθμολογίας, αυτό θα είναι ένα πλήγμα για τους νέους αγρότες, αφού δε θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τα σχέδια βελτίωσης τα οποία ως γνωστό δε βγαίνουν κάθε χρόνο...

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε ότι θα έχουμε αλλαγές στο προσχέδιο αυτό, χωρίς ακόμα να είναι σίγουρο κάτι. Οπότε καλό είναι να περιμένουμε την προκήρυξη πρώτα και τότε θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για τις όποιες ενημερώσεις ώστε κάποιος να αποφασίσει αν... θα πάρει το ρίσκο ή θα χάσει μια ευκαιρία... 

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;