Νέοι Αγρότες: Τι θα γίνει με τους επιλαχόντες;


Βγήκαν τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα νέων αγροτών και για πρώτη φορά φαίνεται πως πολλοί αιτηθέντες κινδυνεύουν να μείνουν εκτός.

Οι επιλαχόντες είναι σε όλη την Ελλάδα 3122. Με ένα μέσο όρο απαιτούμενου ποσού 17.000€ ανά αίτηση θα απαιτηθούν περίπου 52-53 εκατομμύρια ευρώ για να εγκριθούν όλοι αυτοί. 

Είναι αυτό εφικτό;

Το αρχικό ποσό που μοιράσθηκε στις περιφέρειες ήταν 243 εκατομμύρια ευρώ και το Υπουργείο έχει ανακοινώσει πως προτίθεται να κάνει υπερδέσμευση πόρων στο 10% του αρχικού ποσού. Το ποσό της υπερδέσμευσης λοιπόν θα αγγίζει τα 24 εκατομμύρια ευρώ, ποσό ΜΗ ικανό να καλύψει τις ανάγκες για να εγκριθούν όλοι οι επιλαχόντες και έτσι αναγκαστικά κάποιοι θα μείνουν εκτός!

Η ιστορία της βιολογικής γεωργίας, μάλλον επαναλαμβάνεται... κακοί υπολογισμοί, λανθασμένες πρακτικές. 

Κάποιοι, λοιπόν θα μείνουν εκτός, όταν σε άλλες περιφέρειες το πρόγραμμα επαναπροκηρύσσεται. Αν η διαχείριση του κονδυλίου που προοριζόταν για το πρόγραμμα των νέων αγροτών γινόταν κεντρικά, είναι σίγουρο πως τα χρήματα που θα απαιτούνταν για την έγκριση όλων θα ήταν κατά πολύ λιγότερα.

Αξίζει να δει κανείς τα γεγονότα:
Αττικής

Μοιράστηκαν πόροι σε περιφέρειες όπου έγιναν 70 αιτήσεις (όπως η Αττική για παράδειγμα) και έμειναν αδιάθετοι, και σε περιφέρειες όπως οι Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Κρήτη έμειναν 2000 άτομα εκτός!

Το Υπουργείο σε παλαιότερη ανακοίνωση του, είχε αναφέρει ότι θα θα εξασφαλίσει κονδύλια για να εγκριθούν αν όχι όλοι οι υποψήφιοι, οι περισσότεροι... μένει να το δούμε.  

Υστερόγραφο:

1. Κανείς δε ξέρει πόσοι ακόμα θα εγκριθούν και δε κυκλοφορεί τίποτα... 
2. Διάβασα ότι 9 στους 10 νέους αγρότες του 2014 δεν είναι ευχαριστημένοι. Από που προκύπτει αυτό; Και επίσης, μήπως τώρα που δεν επαρκούν τα χρήματα για όλους πετάμε τη μπάλα στην κερκίδα;
3. Είναι σίγουρο, πως στα καφενεία θα οργιάσουν οι φήμες... για οποιαδήποτε απορία έχετε, στον μελετητή σας.

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βιολογική γεωργία: Από 32€ στα 12,2€/στρ τα χειμερινά σιτηρά!

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...