Βιολογικά τα αποτελέσματα βγήκαν, πρόβλημα με Νίτρο;



Βγήκαν τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας μετά τα όσα έχουν συμβεί με τις απορρίψεις και αναμονή επαναπροκήρυξης. Υπάρχει πάντως ένα θέμα που ακόμα παραμένει αναπάντητο και μάλιστα γεννά απορίες.

Στις όποιες ενημερώσεις έγιναν μέχρι σήμερα για την επαναπροκήρυξη του προγράμματος βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, οι άνθρωποι του ΥΠΑΑΤ ενημέρωσαν πως δε θα μπορούν οι παραγωγοί της επόμενης προκήρυξης να αιτηθούν για το πρόγραμμα μείωσης νιτρορύπανσης. 

Μέσα σε όλα αυτά πλανάται η φήμη ότι και οι λίγοι παραγωγοί που εγκρίθηκαν στο προηγούμενο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας δε θα έχουν δικαίωμα ένταξης στο επόμενο πρόγραμμα μείωσης νιτρικών.

Τι όμως πραγματικά συμβαίνει; 

Όπως θα δείτε και στην επόμενη εικόνα, στην προηγούμενη πρόσκληση βιολογικής γεωργίας, όσοι υπέβαλαν αίτηση, το έκαναν με βάση την πρόσκληση με ΑΔΑ: 7ΑΖΚ4653ΠΓ-ΔΝΦ. 

Σε αυτή λοιπόν, αναφέρεται ότι οι παραγωγοί που θα ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα, θα έχουν δικαίωμα αίτησης στο επόμενο πρόγραμμα μείωσης νιτρικών, όχι μόνο σε επίπεδο ΑΦΜ, αλλά μέχρι και στο ίδιο αγροτεμάχιο! 

Δείτε τον παρακάτω πίνακα, όπου φαίνεται ξεκάθαρα η συνδιαστικότητα των δύο προγραμμάτων:


Θεωρούμε πως δε μπορεί να αρθεί αυτή η δέσμευση μονομερώς από το ΥΠΑΑΤ και τελικά να μη δοθεί το δικαίωμα στους παραγωγούς αυτούς να αιτηθούν στην επόμενη προκήρυξη μείωσης ρύπανσης νερού (παλιά μείωση νιτρορύπανσης). 

Καλό είναι πάντως να δοθούν και ξεκάθαρες διευκρινίσεις από το ΥΠΑΑΤ για να αποφασίσουν τελικά οι λίγοι ενταγμένοι παραγωγοί αν και εφόσον θα προχωρήσουν στη σύναψη συμβάσεων για το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί (ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλίας), που αν δε τους δοθεί το δικαίωμα αίτησης στη δράση 11.1.1 θα αποχωρήσουν από το όποιο πρόγραμμα βιολογικής. 

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;