Πόσο καλά συνεργάζεσαι με το μελετητή σου;


Μέχρι σήμερα έχουμε συνεργαστεί με πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους για διαφόρους λόγους (προγράμματα, πιστοποιήσεις, ενημερώσεις, κλπ). 

Τις περισσότερες φορές η συνεργασία μας είναι άριστη, είναι όμως και μερικές φορές που αυτή είναι... "περίεργη". 

Τι εννοώ με τη λέξη περίεργη;

Για να εφαρμόσουμε τα όσα αναφέρει η νομοθεσία σε κάποιο πρόγραμμα του ΠΑΑ, είτε του ΕΣΠΑ, πρέπει να έχουμε εικόνα από την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εκμετάλλευση (ή η επιχείρηση) του κάθε υποψήφιου επιχειρηματία ή παραγωγού. Αν η πληροφόρηση του μελετητή δεν είναι ολοκληρωμένη, τότε είναι πολύ πιθανό οι πληροφορίες που θα μεταφέρει αυτός προς τον υποψήφιο, είτε να είναι εσφαλμένες, είτε ελλείπείς. 

Οι παραγωγοί αυτοί, αντιμετωπίζουν τους μελετητές τους ως ελεγκτικούς φορείς, με επιφύλαξη, αποκρύπτωντας πληροφορίες, και όχι ως συνεργάτες που θα δουλέψουν μαζί για το κοινό συμφέρον που αυτό είναι η επιτυχής έκβαση του προγράμματος που αιτείται ο υποψήφιος καταρχήν και την αμοιβή του μελετητή δευτερευόντως... Τις περισσότερες φορές, οι υποψήφιοι αυτοί βρίσκονται προ εκπλήξεων. Ειδικά σε προγράμματα με μεγάλο όγκο πληροφορίας (όπως είναι τα σχέδια βελτίωσης ή ο αναπτυξιακός νόμος για παράδειγμα) η κάθε λεπτομέρεια είναι σημαντική και καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα.

Θα αναφέρω ένα παράδειγμα από τα Σχέδια Βελτίωσης του 2011-2012, στα οποία όσοι παραγωγοί είχαν πάρει έστω και ένα ευρώ για τα Τεύτλα (παύση τευτλοκαλλιέργειας) αποκλείονταν κατευθείαν, με την υπόσχεση της τότε ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ότι θα γινόταν ειδική προκήρυξη για αυτούς (κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ...). Τότε λοιπόν ήρθε στο γραφείο μας παραγωγός, ο οποίος ήθελε να κάνει σχέδιο βελτίωσης και ενημερώθηκε για την νομοθεσία και την σχετική ρήτρα επιλεξιμότητας. Ο φίλος παραγωγός μας διαβεβαίωσε ότι δεν είχε πάρει ουδέποτε ούτε ένα ευρώ για την (παύση) Τευτλοκαλλιέργεια και υπέγραψε και σχετική υπεύθυνη δήλωση. Έτσι λοιπόν συντάξαμε το σχέδιο βελτίωσης του, πληρωθήκαμε κανονικά από τον πελάτη και όταν βγήκαν τα αποτελέσματα... ενώ όλοι ήταν εγκεκριμένοι, ο φίλος μας ήταν απορριπτόμενος... Τότε λοιπόν μας αποκάλυψε ότι είχε πάρει περίπου 100€ για τα τεύτλα του... ένα πολύ μικρό πραγματικά ποσό, το οποίο και δε θεώρησε αναγκαίο να το αναφέρει! Τελικά ο ίδιος απορρίφθηκε, έχοντας πληρώσει για τη σύνταξη του σχεδίου βελτίωσης του και χωρίς καν να έχει καμιά πιθανότητα σε περίπτωση ένστασης.

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω και η προτροπή μου προς όλους τους φίλους παραγωγούς είναι να συνεργάζονται όσο πιο "ανοιχτά" γίνεται με το συντάκτη του οποιουδήποτε προγράμματος θέλουν να ενταχθούν για να αποφύγουν σκοπέλους και... κακοτοπιές! Αρκεί να σκεφτούν αυτοί, πως και εμείς οι μελετητές την επιτυχή έκβαση επιθυμούμε πάντοτε, είτε για λόγους διαφήμισης, είτε για οικονομικούς λόγους.

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;