Γιατί πραγματικά κλείνουν οι Επιχειρήσεις;


Ο όρος επιχειρηματικότητα δίνει και παίρνει, αλήθεια γνωρίζουμε όμως τι είναι επιχειρηματικότητα;;;

Λέγοντας «Επιχειρηματικότητα» εννοούμε την προσπάθεια μετατροπής της πρωτοβουλίας,
σε αποτέλεσμα και από αυτήν τη διαδικασία να προκύψει οικονομικό κέρδος. Στον όρο επιχειρηματικότητα περιλαμβάνονται όροι όπως η καινοτομία, η ηγεσία, η διαχείριση και η ανάπτυξη της πρωτοβουλίας.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός, ο καθορισμός στόχων αλλά και ο προσδιορισμός των ενεργειών που πρέπει να γίνουν προς επίτευξη αυτών, είναι αυτά που πρέπει να έχουν οι περισσότερες Ελληνικές επιχειρήσεις για να φτάσουν στην κερδοφορία κάποια στιγμή. Μέσα σε όλα αυτά φυσικά δεν εξαιρούμε και τον παράγοντα τύχη, που στις μέρες μας γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός. 

Όταν ο επιχειρηματίας δεν έχει καταγράψει τις ιδέες του με συγκεκριμένη δομή όπως ενός Επιχειρηματικού Σχεδίου (Business Plan), κινδυνεύει να "χαθεί" στις σκέψεις του με πολλά θολά σημεία. Η γραπτή απεικόνιση του επιχειρηματικού σχεδιασμού εκτός από την αποτελεσματικότερη επεξεργασία των δεδομένων, μας δίνει και τη δυνατότητα συχνού ελέγχου αυτών που επιθυμούμε και έχουμε βάλει σαν στόχο να πράξουμε και τελικά αυτών που πραγματικά πετυχαίνουμε. Μπορούμε έτσι να αναπροσαρμόσουμε τον αρχικό μας σχεδιασμό με βάση τις νέες, πραγματικές επιχειρηματικές συνθήκες.

Οι συνεχείς μετρήσεις, τα "κουραστικά" νούμερα αποφεύγονται αλλά δυστυχώς αυτά είναι το φως σε ένα όλο και πιο σκοτεινό επιχειρηματικό περιβάλλον, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα μας.

Οι εποχές του "μπαλώματος" στην αγορά μάλλον τελειώνουν σιγά σιγά και τη θέση τους παίρνουν επιχειρήσεις με ξεκάθαρο επιχειρηματικό πλάνο.

Όταν απουσιάζουν όλα τα παραπάνω, συχνά δίνεται έμφαση σε λανθασμένες παραμέτρους.  Για παράδειγμα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εύρεση αρχικού κεφαλαίου για το «άνοιγμα» της επιχείρησης, χωρίς όμως ταυτόχρονα να προσδιορίζεται η βιωσιμότητα της επιχείρησης, οι καθημερινές ταμειακές ανάγκες (ταμειακές ροές) και πώς θα καλυφθούν αυτές. Για αυτό κρίσιμο σημείο που καθορίζει την καλή έκβαση μιας νέας επιχείρησης είναι η σωστή εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών.

Καλώς ή κακώς τα παραπάνω ελλείμματα συναντώνται καθημερινά σε όλο το πεδίο επιχειρηματικότητας από τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις έως και την πιο μικρή μονάδα γεωργικής επιχείρησης. Στη χώρα μας επιχειρούμε και δε μετράμε τα αποτελέσματα... στην πλειονότητα των επιχειρήσεων. Στις ανεπτυγμένες χώρες αντίθετα... μετράνε, επιχειρούν, ξαναμετράνε.... και αυτός ο κύκλος επαναλαμβάνεται χωρίς τέλος. 

Πέρα όμως από τα προσόντα του κάθε ανθρώπου, όπως δυναμικότητα, ικανότητα λήψης αποφάσεων, επιθυμία για καινοτομία, κ.λπ., υπάρχουν και τα προσόντα που διδάσκονται σε διάφορες σχολές (ΙΕΚ, ΤΕΙ, Πανεπιστήμια, κλπ) και αυτά αποτελούν συχνά μεγαλύτερη εγγύηση επιτυχίας από το... «ένστικτο». Υπάρχουν κύκλοι σπουδών από όλες τις βαθμίδες και πολλά αντικείμενα επιχειρηματικότητας και στη χώρα μας. Εκτός αυτών υπάρχει ελληνική και ξένη βιβλιογραφία που μπορεί να βοηθήσει τους επίδοξους επιχειρηματίες μέχρι το σημείο που αυτοί επιθυμούν, γιατί μη ξεχνάμε πως η επιχειρηματικότητα είναι μια πολυδιάστατη έννοια. 

Οι παλιοί κυρίως επιχειρηματίες υπερεκτιμούν συχνά τις ικανότητες τους και όσοι δεν το κάνουν ξεχωρίζουν. Δεν είναι ξένο της ελληνικής πραγματικότητας το φαινόμενο της άποψης ότι κανείς μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του... Ο παλιός και κατά πάσα πιθανότητα επιτυχημένος επιχειρηματίας, πολλές φορές «τυφλώνεται» από την γνώση της αγοράς που έχει και  αμελεί να παρακολουθήσει τα νέα δεδομένα και τις αλλαγές στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον που διαρκώς μεταβάλετε με απίστευτες ταχύτητες πλέον. Το αποτέλεσμα είναι μια τέτοια επιχείρηση να οδηγείται σταδιακά στην αποτυχία ή στη στασιμότητα μιας και όπως είναι γνωστό πως αν μια επιχείρηση δεν επεκτείνεται συνεχώς, η πιθανότητα να μείνει εκτός αγοράς ενισχύεται συνεχώς!

Το παραπάνω άρθρο αναφέρεται σε επιχειρήσεις όλων των πεδίων... από τη βιομηχανία μέχρι και την πιο μικρή αγροτική επιχείρηση...


Περουλάκης Γιάννης
Σύμβουλος Επιχειρήσεων 






Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας συγκρίνονται με ένα Παγκόσμιο πόλεμο;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...