Βιολογικά: Θα κοπούν 45.000 αιτήσεις ή υπάρχει ΛΥΣΗ;


Διαβάσαμε σε δημοσιεύματα πως εκτός βιολογικών υπάρχει περίπτωση να μείνουν 45.000 υποψήφιοι! Ισχύει; και τι μπορεί να γίνει...;

Απορώ από που προκύπτει αυτό το νούμερο όταν ναι μεν δόθηκαν περίπου 65.000 πρωτόκολλα αλλά δεν σημαίνει αυτομάτως αυτό πως έχουμε και 65.000 υποψηφίους! Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως σε κάθε αναθεώρηση αίτησης (διόρθωση), το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ μας έδινε νέο πρωτόκολλο. Υπάρχουν λοιπόν αιτήσεις που πήραν 2,3 και 4 αριθμούς πρωτοκόλλου μέχρι ο παραγωγός να αποφασίσει για το ποια αγροτεμάχια τελικά θα αιτηθεί ένταξης στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας. Με αυτή την παράμετρο και μόνο είναι σίγουρο πως οι αιτήσεις θα είναι πραγματικά λιγότερες.

Οι αιτήσεις παρόλα αυτά είναι πολλές; 

Ναι είναι πολλές... το ενδιαφέρον ήταν έντονο και ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Τα χρήματα που προβλέπονται για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι όμως αρκετά... και κατά τη γνώμη μου αν είχε γίνει καλύτερος σχεδιασμός από την αρχή δε θα είχαμε θέματα απορρίψεων σήμερα. 

Τι εννοώ όμως όταν λέω καλύτερος σχεδιασμός;

Καταρχήν καταργήθηκε το Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης με το οποίο πρακτικά ο παραγωγός δήλωνε τι θα καλλιεργήσει κάθε χρόνο (με δυνατότητα ετήσιας αναθεώρησης υπό περιορισμούς). Με την κατάργηση αυτού, χάθηκε και η δυνατότητα υπολογισμού των ενισχύσεων που απαιτούνται κάθε χρόνο!

Έτσι το σύστημα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ αυτή τη στιγμή υπολογίζει πως για κάθε αιτούμενο στρέμμα ο παραγωγός θα πρέπει να πληρωθεί με 60€ ενώ σίγουρα δε συμβαίνει κάτι τέτοιο... 

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;

Το ποσό των 60€/στρ θα το πληρωθούν πολλοί λίγοι, γιατί μέσα σε αυτό προϋπολογίζεται δαπάνη αναλύσεων 5€ και επίσης το κόστος πιστοποίησης που προϋπολογίζεται στα 8-9€ περίπου δε θα ξεπεράσει τα 3-4€. Επίσης δεν πληρώνονται όλες οι καλλιέργειες με 50€ έτσι ώστε το μέγιστο ποσό να αγγίξει τα 60€ στο σύνολο. Υπάρχουν καλλιέργειες που θα πληρωθούν με 7€ (σιτηρά) ή 38-40€ (όσπρια - κτηνοτροφικά ψυχανθή) αντί για 60€!

Ας δούμε κάποια παραδείγματα:

1. Υπολογισμοί σε εκμετάλλευση με 200 στρέμματα εκ των οποίων, το 2017, τα 120 είναι σιτηρά και τα υπόλοιπα 80 ψυχανθή και στη μελλοντική θα είναι όλα κτηνοτροφικά ψυχανθή. (Ο παραγωγός δεν κάνει καμιά ανάλυση εδάφους)

ΟΠΕΚΕΠΕ
Το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ τα προϋπολογίζει με ετήσια επιδότηση 12.000€ και στην πενταετία δεσμεύει ποσό 60.000€



ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Στην πραγματικότητα ο παραγωγός με αυτή την εκμετάλλευση φέτος θα πληρωθεί 3880€ (αντί για 12.000) και στα επόμενα 4 έτη θα πληρωθεί 4*7600€= 30400€. Συνολικά δηλαδή αυτός ο παραγωγός θα εξαντλήσει 34280€ από τον προϋπολογισμό (και όχι 60.000€ όπως σήμερα υπολογίζεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ)


Στο συγκεκριμένο παράδειγμα φαίνεται πως χάνονται από τον υπολογισμό 25720€!!! Το σφάλμα υπολογισμού ξεπερνά το 40%

2. Ας δούμε ένα άλλο παράδειγμα με εκμετάλλευση 200 στρ. στην οποία καλλιεργείται και θα καλλιεργείται μηδική για όλη την 5ετία χωρίς ο παραγωγός να κάνει αναλύσεις (όπως συνήθως συνέβαινε μέχρι σήμερα). Η καλλιέργεια αυτή παίρνει το μέγιστο των επιδοτήσεων (50€/στρ), οπότε και το σφάλμα υπολογισμών είναι το ελάχιστο δυνατό!

ΟΠΕΚΕΠΕ


Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεσμεύει κεφάλαιο 60.000€

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


Στο συγκεκριμένο παράδειγμα φαίνεται πως χάνονται από τον υπολογισμό 10.000€!!! Το σφάλμα υπολογισμού αγγίζει το 16%.  

Συμπέρασμα:

Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς εύκολα πως τα χρήματα για τα βιολογικά δεν είναι πολύ λιγότερα από τις ανάγκες του προγράμματος και κατά πάσα πιθανότητα επαρκούν για την ένταξη αν όχι όλων των παραγωγών, του μεγαλύτερου ποσοστού αυτών!

Τι μπορεί να γίνει;

1. Από τη στιγμή που υπάρχει αδυναμία υπολογισμών, ίσως είναι φρόνιμο, αντί να έχουμε απόρριψη τόσων πολλών αιτήσεων, να ενταχθούν όλοι οι παραγωγοί για 3 έτη στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και έπειτα να έχουμε νέα προκήρυξη με τα χρήματα που σίγουρα θα περισσέψουν.

Στην περίπτωση αυτή το ΥΠΑΑΤ θα είναι σε θέση να ξέρει το υπόλοιπο των χρημάτων για ενδεχόμενη νέα προκήρυξη αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2019... οπότε και θα υπολογιστούν και τα ποσά για την τελευταία πληρωμή (2017, 2018, 2019).

2. Αν ενταχθούν όλοι οι παραγωγοί με το υφιστάμενο καθεστώς, ίσως χρειαστούν κάποιοι επιπλέον πόροι για την κάλυψη της τελευταίας πληρωμής. Δεν ξέρω αν ως τότε μπορεί να γίνει μεταφορά αδιάθετων κονδυλίων (πιθανώς σε ενδιάμεση αναθεώρηση) ...

3. Να μείνει ως έχει και να κοπούν περί τις 35.000 αιτήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται... 

Στην περίπτωση αυτή θα μιλάμε για την πιο αποτυχημένη προκήρυξη όλων των εποχών ...


Στη διάθεση σας για περαιτέρω εξηγήσεις... 


Περουλάκης Γιάννης
Σύμβουλος Επιχειρήσεων 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βιολογική γεωργία: Από 32€ στα 12,2€/στρ τα χειμερινά σιτηρά!

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...